Министарство одбране Републике Србије
 
29.08.2016.

Генерал Диковић са кадетима 137. класе Војне академијеГенерал Диковић са кадетима 137. класе Војне академијеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас на Војној академији са кадетима 137. класе те војно-образовне институције.

У обраћању будућим официрима, генерал Диковић се посебно осврнуо на безбедносна кретања и изазове с којима се данас суочавамо, и нагласио да се од једног официра увек очекивало одрицање, а да га униформа коју с поносом носи, обавезује само на оно што је морално, културно и лепо.

– Да није тако, не би народ наше вољене Србије, данас највише веровао Војсци Србије, јер официр је оличење свега доброга а красе га част, упорност и поштење – рекао је генерал Диковић, назвавши кадете завршне године Војне академије, које Генерал Диковић са кадетима 137. класе Војне академијеускоро чекају и прве командне дужности, „цвећем Србије“.

Начелник Генералштаба је истакао да систем одбране мора у сваком тренутку бити спреман да одговори на све безбедносне претње у окружењу, и да само аналфабете могу са сигурношћу рећи да ратова више неће бити, а да систем одбране, у највећој мери, управо зависи од старешинског кадра.

– Нема доброг или лошег војника, такве само могу бити старешине, а свако жели да прати одважног и храброг, који поседује врлину која га штити од свега што је лоше, рекао је начелник Генералштаба и додао да ће кадети након промоције, „на којој ће их с дивљењем гледати цео свет“, и увођења у прве официрске чинове, бити у прилици да обављају један од најчаснијих позива.

Генерал Диковић је посаветовао кадете и кадеткиње да стално улажу у себе, и да, ако то раде, никада неће погрешити.

Генерал Диковић са кадетима 137. класе Војне академије– Знање је ваша последња одбрана, њега вам нико не може одузети, и њиме ћете све победити, поручио је генерал Диковић кадетима завршне године Војне академије, као и да морају бити људи и волети човека, како би их сарадници следили.

Будућим официрима обратили су се и бивши кадети, најбољи у својим класама, сада младе старешине Војске Србије, који су колегама пренели искуства и низ практичних савета и одговора на искушења која ће их чекати на првим офирским дужностима, као и најефикасније начине да знање, стечено током школовања на Војној академији, имплементирају у пракси.

Разговору са кадетима 137. класе присуствовали су и начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Стојан Коњиковац.

photoФОТОГАЛЕРИЈА