Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2016.

Обележена 75-годишњица злочина на Теразијама




 Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти, којом је обележена 75-годишњица злочина на Теразијама који су над цивилима починиле окупационе снаге.

Вулин је након полагања венца код Споменика обешеним родољубима на Теразијама рекао да из цермоније попут данашње извлачимо поуке за будућност, истичући да смо поносни на држање нашег народа током Другог светског рата, као и свих наших ратова.

Поносни смо на држање хероја који су увек знали да је слобода вреднија и од живота, поручио је он и указао на то да српски народ никада није изабрао погрешну страну, нити угрозио нечију другу слободу, али је увек био спреман да брани своју.

Министар је нагласио да је 75 година, колико је прошло од великог злочина, премало времена да бисмо га заборавили.

Зато обележавамо данашњи дан и сваки злочин. И зато нећемо дозволити да се иједан злочин учињен нашем народу заборави и релативизује, поручио је је Вулин.

Венце и цвеће су положили и представници Града Београда, удружења и грађани.

Период Другог светског рата био је обележен често и масовним злочинима над цивилним становништвом.

У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године. Тога дана немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У спомен на суграђане, Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио споменик обешеним родољубима. Овај репрезентативни меморијал дело је академског вајара Николе Јанковића.

Споменик, постављен на мермерном постаменту, висине је 400 центиметара, а пречника 80 центиметара. Рељеф приказује призор вешања петорице Београђана од стране окупационих власти.

Фото: Фонет