Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.08.2016.

Obeležena 75-godišnjica zločina na Terazijama




 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, kojom je obeležena 75-godišnjica zločina na Terazijama koji su nad civilima počinile okupacione snage.

Vulin je nakon polaganja venca kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama rekao da iz cermonije poput današnje izvlačimo pouke za budućnost, ističući da smo ponosni na držanje našeg naroda tokom Drugog svetskog rata, kao i svih naših ratova.

Ponosni smo na držanje heroja koji su uvek znali da je sloboda vrednija i od života, poručio je on i ukazao na to da srpski narod nikada nije izabrao pogrešnu stranu, niti ugrozio nečiju drugu slobodu, ali je uvek bio spreman da brani svoju.

Ministar je naglasio da je 75 godina, koliko je prošlo od velikog zločina, premalo vremena da bismo ga zaboravili.

Zato obeležavamo današnji dan i svaki zločin. I zato nećemo dozvoliti da se ijedan zločin učinjen našem narodu zaboravi i relativizuje, poručio je je Vulin.

Vence i cveće su položili i predstavnici Grada Beograda, udruženja i građani.

Period Drugog svetskog rata bio je obeležen često i masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom.

U nizu tragičnih događaja koji su se odigrali u tada okupiranoj Srbiji, po svojim efektima posebno se izdvaja zločin počinjen na beogradskom trgu Terazije 17. avgusta 1941. godine. Toga dana nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

U spomen na sugrađane, Grad Beograd je na trgu Terazije, u neposrednoj blizini Igumanovljeve palate, 1983. godine postavio spomenik obešenim rodoljubima. Ovaj reprezentativni memorijal delo je akademskog vajara Nikole Jankovića.

Spomenik, postavljen na mermernom postamentu, visine je 400 centimetara, a prečnika 80 centimetara. Reljef prikazuje prizor vešanja petorice Beograđana od strane okupacionih vlasti.

Foto: Fonet