Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором Кине



Mинистар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг (~Li Manchang~), састали су се данас како би разговарали о резултатима скорашњих посета кинеских компанија Министарству одбране и перспективама даље сарадње.

Обострано је изнето уверење да ће односи вишедеценијског пријатељства и уважавања, уз заједничке пројекте у области војно-економске и научно-техничке сарадње, постати још чвршћи, богатији и садржајнији.

Кинески амбасадор је нагласио значај високог степена разумевања и узајамне подршке по низу питања од виталног интереса за Србију и Кину, док је област одбрамбене индустрије и истраживачких пројеката у војном опремању и наоружавању, министар Ђорђевић издвојио као један од кључних сегмента све богатије привредне сарадње двеју земаља.

Након разговора са представницима кинеских компанија ~CETC (China Electronic Technology Group Corporation~) и „~Poly Technologies Inc~“, до краја септембра се очекују посете још четири угледне кинеске компаније са којима ће се договарати начини сарадње у различитим облицима истраживања, развоја и производње наоружања и војне опреме, уз евентуалне кинеске инвестиције, па и формирање заједничких компанија.

На састанку је још једном поновљено да је Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије, уз посету наше експертске делегације Кини, допринео стварању услова за заједничке пројекте са кинеским компанијама, али и да се очекује наставак и продубљивање војно-војно сарадње. Реч је о планирању војних вежби, усавршавању припадника двеју војски у војним образовним институцијама у Србији и Кини, заједничком учешћу у мировним операцијама, као и о сарадњи у области војног здравства и атомско-биолошко-хемијске одбране.

Како би се задржао континуитет посета високог и највишег нивоа, министар Ђорђевић је изразио наду да ће до краја године Србију посетити министар националне одбране, а следеће године и начелника Генералштаба НОА Кине.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА