Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.08.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Kine



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang (~Li Manchang~), sastali su se danas kako bi razgovarali o rezultatima skorašnjih poseta kineskih kompanija Ministarstvu odbrane i perspektivama dalje saradnje.

Obostrano je izneto uverenje da će odnosi višedecenijskog prijateljstva i uvažavanja, uz zajedničke projekte u oblasti vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje, postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji.

Kineski ambasador je naglasio značaj visokog stepena razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu, dok je oblast odbrambene industrije i istraživačkih projekata u vojnom opremanju i naoružavanju, ministar Đorđević izdvojio kao jedan od ključnih segmenta sve bogatije privredne saradnje dveju zemalja.

Nakon razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija ~CETC (China Electronic Technology Group Corporation~) i „~Poly Technologies Inc~“, do kraja septembra se očekuju posete još četiri ugledne kineske kompanije sa kojima će se dogovarati načini saradnje u različitim oblicima istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, uz eventualne kineske investicije, pa i formiranje zajedničkih kompanija.

Na sastanku je još jednom ponovljeno da je Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije, uz posetu naše ekspertske delegacije Kini, doprineo stvaranju uslova za zajedničke projekte sa kineskim kompanijama, ali i da se očekuje nastavak i produbljivanje vojno-vojno saradnje. Reč je o planiranju vojnih vežbi, usavršavanju pripadnika dveju vojski u vojnim obrazovnim institucijama u Srbiji i Kini, zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, kao i o saradnji u oblasti vojnog zdravstva i atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Kako bi se zadržao kontinuitet poseta visokog i najvišeg nivoa, ministar Đorđević je izrazio nadu da će do kraja godine Srbiju posetiti ministar nacionalne odbrane, a sledeće godine i načelnika Generalštaba NOA Kine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA