Министарство одбране Републике Србије
 
02.08.2016.

Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске Србије



Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске СрбијеВојничким свечаностима на аеродромима „Батајница“ и „Лађевци“ данас су припадници 204. и 98. ваздухопловне бригаде свечано обележили Дан рода авијације и крсну славу ваздухопловаца.

Свечаности на аеродрому „Батајница“присуствовали су командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, команданти јединица РВ и ПВО, пензионисани команданти и некадашњи припадници 204. ваздухопловне бригаде, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве и други многобројни Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске Србијегости и пријатељи јединице.

Генерал-мајор Живак је истакао да је развој наше авијације увек био условљен низом друштвених, историјских и научнотехнолошких фактора који су периодично и снажно подржавали развој и усмеравали је у неслућене висине, али су у најтежим периодима наше историје доводили у питање њен опстанак.

– Као изразито технички род, авијација је синоним за високу техничку исправност, висок ниво техничких и стручних знања њених Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске Србијеприпадника, дисциплину у извршавању летачких задатака и посвећеност професији. То захтева континуиран рад, учење, увежбавање и пожртвовање, како на симулаторима и полигонима на земљи, тако и у ваздуху, у авионима и хеликоптерима. После дугог низа година и деценија ишчекивања бољих времена и непрекидних напора да се спречи пад стечених способности, налазимо се у почетној фази узлазне линије. У години између два празника наша авијација је бројнија за два нова транспортна хеликоптера Ми17, чиме су значајно повећани наши транспортни капацитети и мобилност снага. Један број наших летелица је на ремонту, а очекујемо и набавку 14 авиона „Ласта“, чиме ће се слика нашег ваздухопловства знатно изменити. То показује да је државно руководство препознало нужност опремања нашег ваздухопловства, али и да има поверења у нашу професионалну стручност и знање – рекао је генерал-мајор Ранко Живак.

Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске СрбијеПоводом 2. августа Дана рода авијације и Светог Илије, крсне славе 204. ваздухопловне бригаде, на аеродорому Батајница одржана је и свечаност освећења два нова хеликоптера.

Свечаности на аеродрому „Лађевци“ присуствовали су заменик командант РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић, начелниици Рашког и Моравичког управног округа Небојша Симовић и Слободан Јоловић, градоначелник Краљева Предраг Терзић, представници јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије, локалних самоуправа, МУП-а, СПЦ и других институција и организација.

Заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић се у свом Обележен Дан авијације у ваздухопловним бригадама Војске Србијеобраћању осврнуо на историјат авијације у Србији и том приликом нагласио да су јуначка дела пилота, патриотизам и храброст инспирација садашњим и будућим генерацијама ваздухопловаца како се чува и гради част професије и како се воли и брани отаџбина.

Генерал Жарковић је одао признање припадницима рода авијације за уложене напоре и постигнуте резултате у обуци, одржавању технике и извршавању свакодневних задатака, а најистакнутијим појединцима уручио признања и награде.

Припадници 98. ваздухопловне бригаде пригодно су обележили крсну славу авијатичара, а за гости и грађане Краљева припремљен је и приказ средстава ратне технике бригаде.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА