Министарство одбране Републике Србије
 
27.07.2016.

Сусрет заменика начелника генералштабова Србије и Бугарске



Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић састао се данас са бугарским колегом генерал-мајором Пламеном Атанасовим на граничном прелазу „Градина“ код Димитровграда.

Сусрет заменика начелника генералштабова Србије и БугарскеНа састанку је било речи о актуелној безбедносној ситуацији дуж српско-бугарске границе и билатералној војној сарадњи.

Генерал Драганић је информисао генерала Атанасова о одлуци Владе Србије о формирању и ангажовању заједничких снага војске и полиције на граници са Бугарском и представио досадашње резултате о броју и покушајима илегалних прелазака миграната у Србију.

Према речима генерала Атанасова, Бугарска се суочава с истим проблемима, али је највећи број бугарских војника ангажован на граници са Турском, што није спречило ангажовање снага и на границама са осталим суседним државама, међу којима је и Србија.

Делегације војски двеју земаља разговарале су и о могућностима унапређења билатералне сарадње кроз реализацију заједничких вежби, гађања на полигону „Шабла“ и коришћења симулатора за авион „миг 29“, пре свега за обуку бугарских пилота у нашој земљи.

Састанку су присуствовали и командант заједничких војних и полицијских снага ангажованих на заштити државне границе са Бугарском генерал-мајор Желимир Глишовић, полицијски саветник из Управе Граничне полиције Србије пуковник Небојша Пурић и директор Граничне полиције Бугарске пуковник Антонио Ангелов, као и изасланици одбране обе земље.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА