Министарство одбране Републике Србије
 
20.07.2016.

Унапређење сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима



Mинистар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор Уједињених Арапских Емирата Џума Рашид Ал Дахери разговарали су о даљем унапређењу сарадње у области одбране.

Унапређење сарадње са Уједињеним Арапским ЕмиратимаСаговорници су се сагласили да је досадашња сарадња двеју земаља добра, али да је могуће и потребно радити на њеном даљем унапређењу. Будући да Република Србија представља поузданог партнера Уједињених Арапских Емирата, министар Ђорђевић је изразио наду да ће ниво сарадње у области одбране врло брзо достићи ниво укупних билатералних односа Србије и Емирата.

Констатовано је да постоји велики потенцијал за интензивирање војно-економске и научно-техничке сарадње, али и за сарадњу обавештајних и безбедносних служби, посебно имајући у виду актуелни проблем тероризма у свету.

Споразум о сарадњи у области одбране основни је правни оквир за даљу сарадњу, наглашено је током састанка, али је значајна и Заједничка изјава о успостављању стратешког партнерства, као и комерцијални уговори о заједничком развоју наоружања и војне опреме, од којих Србија много очекује.

Ђорђевић је истакао да Србија води независну спољну политику, остварујући сарадњу са партнерима на Истоку и на Западу, као и са међународним организацијама у складу са спољно-политичким приоритетима. У тражењу одговора на актуелне изазове, припадници Министарства одбране и Војске Србије активно су укључени у сва дешавања, о чему сведочи тренутно заједничко ангажовање са припадницима Министарства унутрашњих послова и другим актерима у заштити државне границе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА