Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.07.2016.

Unapređenje saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Džuma Rašid Al Daheri razgovarali su o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Unapređenje saradnje sa Ujedinjenim Arapskim EmiratimaSagovornici su se saglasili da je dosadašnja saradnja dveju zemalja dobra, ali da je moguće i potrebno raditi na njenom daljem unapređenju. Budući da Republika Srbija predstavlja pouzdanog partnera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar Đorđević je izrazio nadu da će nivo saradnje u oblasti odbrane vrlo brzo dostići nivo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Emirata.

Konstatovano je da postoji veliki potencijal za intenziviranje vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje, ali i za saradnju obaveštajnih i bezbednosnih službi, posebno imajući u vidu aktuelni problem terorizma u svetu.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane osnovni je pravni okvir za dalju saradnju, naglašeno je tokom sastanka, ali je značajna i Zajednička izjava o uspostavljanju strateškog partnerstva, kao i komercijalni ugovori o zajedničkom razvoju naoružanja i vojne opreme, od kojih Srbija mnogo očekuje.

Đorđević je istakao da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, ostvarujući saradnju sa partnerima na Istoku i na Zapadu, kao i sa međunarodnim organizacijama u skladu sa spoljno-političkim prioritetima. U traženju odgovora na aktuelne izazove, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije aktivno su uključeni u sva dešavanja, o čemu svedoči trenutno zajedničko angažovanje sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim akterima u zaštiti državne granice.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA