Министарство одбране Републике Србије
 
07.07.2016.

Концерт српске и америчке војске



У свечаној сали Дома Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, део Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије и~ „Touch ‘n’ Go”~, оркестар Европске команде ваздухопловних снага САД одржали су вечерас заједнички концерт рок музике.

Концерт су поздравним речима отворили амбасадор САД у Србији Кајл Скат и в.д. помоћника министра одбране Ненад Милорадовић.

Наглашавајући да је сам концерт, на неки начин, симбол тога како се може у хармонији гледати напред без оптерећивања прошлошћу, амбасадор Скат је казао и да је музика међународни језик пријатељства који сви разумеју.

- Овај концерт део је сарадње двеју војски која је све боља – поручио је амбасадор Скат.

Помоћник министра Милорадовић је истакао да ово није први пут да Уметнички ансамбл „Бинички“ заједнички наступа са оркестрима других армија – већ их је било неколико, а ускоро предстоји сличан концерт са оркестром Оружаних снага Македоније у Смедереву.

- Имамо част да вечерас угостимо оркестар Европске команде америчке војске, ~„Touch ‘n’ Go“~. Ово је, такође, први пут да наша два војна оркестра заједно изводе рок музику - казао је помоћник министра Милорадовић.

Говорећи о избору музичког правца за овај концерт, дакле самом року, он је подсетио да је реч о музици која је већ деценијама прави културни и социолошки феномен који интригира генерације.

И заиста, наступ који је уследио показао је сву моћ рока. Најпре је амерички бенд запалио атмосферу, изводећи класичне рок хитове 1960-их и 1970-их година прошлог века попут~ “I am Believer”~, ~„All Night Long”~, све до ~„Hard Day's Night”~ и ~„Hey Jude”~ легендарних Битлса. А онда је „Бинички“, помогнут делом Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, додатно подигао расположење публике изводећи старе хитовe попут ~„My Love Where Would You Be Now”~, као и модерније обраде наше етно музике, а ~„Everybody Needs Somebody”~ из чувеног филма „Браћа Блуз“ одушевио је публику. Концерт је завршен заједничким извођењем популарних нумера.

Оркестри ће у петак и суботу одржати још два оваква концерта, у Нишу и Новом Пазару.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА