Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2016.

Отворена изложба "Агресија НАТО 1999 – Да се не заборави”



У Великој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба аутора академског сликара Милена Чуљића – „Агресијa НАТО 1999 – Да се не заборави”, коју су заједно организовали Медија центар „Одбрана ” и Клуб генерала и адмирала Србије.

 Изложбу је, у име министра одбране, отворио вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Милош Јанковић.

Он је истакао да је ова изложба приређена у знак сећања на жртве НАТО агресије на тадашњу СРЈ и путем фотографија, својеврсних чувара прошлости, подсећа на времена неправде и нашег страдања пре 17 година. Изложба приказује страдање припадника војске, али и грађана, „отвара ране и говори о дубини патње кроз коју је прошао наш народ у том периоду”.

- Са дужним пијететом морамо да погнемо главу због свих оних који нису преживели свих оних 78 дана и ноћи ратног пролећа 1999. Страдало је више од 3.500 људи, а повређено више од 12.000. Оно што можемо и оно што морамо јесте да од заборава отргнемо њихово страдање, уз све што смо саградили из рушевина које су остале након немилосрдних удара и бомбардовања. Удахнули смо и њихов живот, њихову младост, недосањане снове и наду. Данас овом изложбом будимо осећај припадности заједништву и одајемо почаст страдалима, али и преживелима – онима који су се борили да сачувају част образ и достојанство ове земље – истакао је Јанковић.

На отварању изложбе су говорили мајор Борко Лепојевић из Медија центра „Одбрана” и генерал-потпуковник у пензији мр Петар Шкрбић из Клуба генерала и адмирала Србије.

Генерал Шкрбић је рекао да је ова изложба „трајна, непролазна и увек актуелна”. Она текстом и фотографијама подсећа на документаран начин на агресију, одбрану отаџбине, жртве агресије, еколошке последице, протесте грађана код нас и у свету, живот под НАТО бомбама, на укупне последице. Он је захвалио Медија центру „Одбрана” што је омогућио да се изложба прикаже у Великој галерији Дома Војске Србије.

Изложба је први пут приказана у Центру „Сава” поводом десет година од НАТО агресије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА