Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2016.

Централна државна прослава Видовдана у Крушевцу



Председник Републике Србије Томислав Николић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и команданта Команде за обуку, генерал-потпуковника Ђокице Петровића, уз највише државне и војне почасти, положио је данас венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу, у оквиру централне манифестације обележавања 627. годишњице боја на Косову и  Видовдана.

 Председник Николић је истакао да обележавање Видовдана увек изазива помешана осећања.

- Треба неком да честитате празник, а знате да се тог дана десило нешто трагично у нашој историји, што нас истовремено чини и поносним. С тако помешаним осећањима га обележавамо, не славећи га превише због великог броја српских жртава. Ипак, показали смо храброст која заслужује светску славу и још се није десило да у свету сретнем иоле образовног човека а да не зна за Косовски бој, рекао је председник и додао да су Видовдан и Крушевац нераскидиво повезани што се осећа у граду у коме се данас слави и жали. 

Обележавање празника започело је светом литургијом у цркви светог Стефана у Крушевцу, задужбини кнеза Лазара, а настављено је литијом кроз центар града, у којој су учествовали и припадници Војске Србије и Министарства одбране носећи ковчег са деловима моштију цара Лазара.

Поводом 626. годишњице боја на Косову и страдања Срба и кнеза Лазара у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године, код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца служен је и помен свим српским страдалницима од Косовског боја до данас. Помен је служио секретар Епархије крушевачке отац Драги Вешковац.

 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА