Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2016.

Centralna državna proslava Vidovdana u Kruševcu



Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Komande za obuku, general-potpukovnika Đokice Petrovića, uz najviše državne i vojne počasti, položio je danas venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, u okviru centralne manifestacije obeležavanja 627. godišnjice boja na Kosovu i  Vidovdana.

 Predsednik Nikolić je istakao da obeležavanje Vidovdana uvek izaziva pomešana osećanja.

- Treba nekom da čestitate praznik, a znate da se tog dana desilo nešto tragično u našoj istoriji, što nas istovremeno čini i ponosnim. S tako pomešanim osećanjima ga obeležavamo, ne slaveći ga previše zbog velikog broja srpskih žrtava. Ipak, pokazali smo hrabrost koja zaslužuje svetsku slavu i još se nije desilo da u svetu sretnem iole obrazovnog čoveka a da ne zna za Kosovski boj, rekao je predsednik i dodao da su Vidovdan i Kruševac neraskidivo povezani što se oseća u gradu u kome se danas slavi i žali. 

Obeležavanje praznika započelo je svetom liturgijom u crkvi svetog Stefana u Kruševcu, zadužbini kneza Lazara, a nastavljeno je litijom kroz centar grada, u kojoj su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane noseći kovčeg sa delovima moštiju cara Lazara.

Povodom 626. godišnjice boja na Kosovu i stradanja Srba i kneza Lazara u bici protiv turske vojske na Kosovu polju 1389. godine, kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca služen je i pomen svim srpskim stradalnicima od Kosovskog boja do danas. Pomen je služio sekretar Eparhije kruševačke otac Dragi Veškovac.

 
videoVIDEOGALERIJA