Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2016.

Генерал Диковић у посети Кини



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић потписао је данас у Пекингу са начелником Генералштаба Народноослободилачке армије Кине генералом Фанг Фенгхуејем споразум о донацији НОА Кине нашој војсци у вредности од 30 милиона јуана, односно око пола милијарде динара.

Реч је о највећој донацији Војсци Србије од НОА Кине, која је и претходних година нашој војсци даровала вредну интендантску и информатичко-биротехничку опрему, санитетска возила и опрему за реаговање у случају елементарних непогода.

Начелник Генералштаба ВС је кинеском колеги захвалио на вредној донацији и истакао да је Војска Србије заинтересована за наставак и продубљивање војно-војно сарадње, посебно имајући у виду интензивирање политичке, економске и војноекономске сарадње Србије и Кине.

Генерали Диковић и Фанг су разговарали о могућностима за извођење заједничких војних вежби, усавршавању припадника двеју војски у војним образовним институцијама у Србији и Кини, заједничком учешћу у мировним операцијама, као и о сарадњи у области војног здравства и атомско-биолошко-хемијске одбране. Генерал Диковић је упутио позив генералу Фангу да ове године дође у званичну посету Републици Србији.

Начелник Генералштаба ВС састаће се сутра с генералом Фан Чанглунгом, потпредседником Централне војне комисије, која је највиши војни орган у Кини, задужен за руковођење свим оружаним снагама у земљи – Народноослободилачком армијом Кине, народним јединицама наоружаних полицaјаца и народном гардом.

Генерал Диковић предводи делегацију Војске Србије у вишедневној посети Народној Републици Кини, која долази непосредно након посете председника Кине Си Ђинпинга Србији. У нашој делегацији су заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић, начелници управа Генералштаба за људске ресурсе и телекомуникације и информатику бригадни генерали Стојан Коњиковац и Предраг Симовић, као и начелник Кабинета начелника Генералштаба пуковник Стеван Котарлић.

Делегација Војске Србије је јуче посетила елитну Трећу гардијску дивизију, задужену за одбрану Пекинга, данас – Академију АБХО, док ће сутра у Шангају посетити Другу војномедицинску академију, најважнију институцију НОА Кине за образовање у области медицинских наука.