Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2016.

Отворена изложба „Лепа Србија – Лепа Кина“



Отворена изложба „Лепа Србија – Лепа Кина“У оквиру посете кинеског председника Си Ђинпинга нашој држави, данас је у Атријуму Дома Војске Србије отворена изложба фотографија “Лепа Србија – Лепа Кина”, посвећена пријатељству двеју земаља.

Изложба је отворена под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Канцеларије за информисање државног савета НР Кине, Амбасаде Кине у Београду, а организовали су је Медија центар „Одбрана“ и Агенција „~China Pictorial~“ при Кинеској међународној групи за медије ~(CIPG~).

Отварању изложбе присуствовали су државни секретар Министарства културе и информисања Србије Саша Мирковић, в.д. помоћника министра одбране за буџет и финансије Радмила Јагодић, амбасадор Кине Ли Манчанг, потпредседник Кинеске међународне групе за медије Лу Цајрунг, заменик министра Канцеларије за информисање државног савета Кине Гуо Вајмин и представници Министарства одбране Србије.

Гуо Вајмин је истакао да изложених 70 фотографија приказују пријатељство Србије и Кине које има дугу традицју и историју и да су два народа увек гајила „дубока осећања и разумевање“.

- Верујем да ће посета председника Кине донети нову мотивацију за развој односа наше две земље и да ће се отворити ново поглавље у сарадњи. Надам се да ће ова изложба, попут лепог прозора, помоћи народима обе земље да се још боље упознају, поручио је Гуо.

Према речима државног секретара Мирковића, сарадња Србије и Кине је у последње три године достигла изузетно висок ниво „што нас чини поносним на изузетно динамичну размену, посебно у области културе и уметности“.

Отворена изложба „Лепа Србија – Лепа Кина“- На овој изложби, кроз објективе кинеских и српских фотографа, можемо видети призоре који красе изузетно богату цивилизацију, као што је кинеска, и призоре наше мале, али лепе земље. Такође, видимо и тачке сусрета и дијалога који богате наше заједничко сећање и пријатељство, а у наредних неколико дана током посете кинеског председника одвијаће се кључни догађаји за будуће односе наше две лепе земље – лепе Србије и лепе Кине, рекао је Мирковић.

Амбасадор Ли Манчанг изразио је задовољство сарадњом Србије и Кине, посебно у области културе.

- Назив изложбе је заиста леп, и драго ми је што се на фотографијама виде лепоте наше две земље. Надам се да ће сличних поставки бити у будућности и да ће имати назив „лепи Срби – лепи Кинези“, нашалио се амбасадор и додао да верује како ће изложба и манифестације током тродневне посете председника Кине Србији продубити пријатељство и сарадњу две земље.

Присутне је, у име домаћина, поздравио директор Медија центра "Одбрана" пуковник Стевица Карапанџин, после чега су Саша Мирковић, Радмила Јагодић и Гуо Вајмин свечано пресекли врпцу и званично отворили изложбу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА