Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.06.2016.

Otvorena izložba „Lepa Srbija – Lepa Kina“



Otvorena izložba „Lepa Srbija – Lepa Kina“U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj državi, danas je u Atrijumu Doma Vojske Srbije otvorena izložba fotografija “Lepa Srbija – Lepa Kina”, posvećena prijateljstvu dveju zemalja.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Kancelarije za informisanje državnog saveta NR Kine, Ambasade Kine u Beogradu, a organizovali su je Medija centar „Odbrana“ i Agencija „~China Pictorial~“ pri Kineskoj međunarodnoj grupi za medije ~(CIPG~).

Otvaranju izložbe prisustvovali su državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Saša Mirković, v.d. pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić, ambasador Kine Li Mančang, potpredsednik Kineske međunarodne grupe za medije Lu Cajrung, zamenik ministra Kancelarije za informisanje državnog saveta Kine Guo Vajmin i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije.

Guo Vajmin je istakao da izloženih 70 fotografija prikazuju prijateljstvo Srbije i Kine koje ima dugu tradicju i istoriju i da su dva naroda uvek gajila „duboka osećanja i razumevanje“.

- Verujem da će poseta predsednika Kine doneti novu motivaciju za razvoj odnosa naše dve zemlje i da će se otvoriti novo poglavlje u saradnji. Nadam se da će ova izložba, poput lepog prozora, pomoći narodima obe zemlje da se još bolje upoznaju, poručio je Guo.

Prema rečima državnog sekretara Mirkovića, saradnja Srbije i Kine je u poslednje tri godine dostigla izuzetno visok nivo „što nas čini ponosnim na izuzetno dinamičnu razmenu, posebno u oblasti kulture i umetnosti“.

Otvorena izložba „Lepa Srbija – Lepa Kina“- Na ovoj izložbi, kroz objektive kineskih i srpskih fotografa, možemo videti prizore koji krase izuzetno bogatu civilizaciju, kao što je kineska, i prizore naše male, ali lepe zemlje. Takođe, vidimo i tačke susreta i dijaloga koji bogate naše zajedničko sećanje i prijateljstvo, a u narednih nekoliko dana tokom posete kineskog predsednika odvijaće se ključni događaji za buduće odnose naše dve lepe zemlje – lepe Srbije i lepe Kine, rekao je Mirković.

Ambasador Li Mančang izrazio je zadovoljstvo saradnjom Srbije i Kine, posebno u oblasti kulture.

- Naziv izložbe je zaista lep, i drago mi je što se na fotografijama vide lepote naše dve zemlje. Nadam se da će sličnih postavki biti u budućnosti i da će imati naziv „lepi Srbi – lepi Kinezi“, našalio se ambasador i dodao da veruje kako će izložba i manifestacije tokom trodnevne posete predsednika Kine Srbiji produbiti prijateljstvo i saradnju dve zemlje.

Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Stevica Karapandžin, posle čega su Saša Mirković, Radmila Jagodić i Guo Vajmin svečano presekli vrpcu i zvanično otvorili izložbu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA