Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2016.

Завршна конференција пројекта родне равноправности у систему безбедности



У београдском хотелу „Радисон блу“ данас се одржава завршна конференција пројекта „Јачање регионалне сарадње у области увођења родне перспективе у реформу сектора безбедности на западном Балкану“, у коме, под окриљем ~UNDP/SEESAC~, осим Србије, учествују представници оружаних снага Босне и Херцеговине, Црне Горе, и Македоније.

Говорећи на отварању скупа, коме су осим земаља учесница пројекта и организатора, присуствовали и представници НАТО, Савета за регионалну сарадњу, дипломатског кора и држава донатора , министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да је пројекат јединствен и изузетно успешан пример регионалне сарадње, у оквиру кога су земље партнери, учествујући у заједничким активностима и размењујући знања и искуства из области родне равноправности, унапредили и добросуседске и пријатељске односе, што је посебна вредност.

– Циљ овог скупа заправо и јесте да сумирамо резултате постигнуте заједничким напорима, као и изазове с којима смо се суочавали у настојањима да интегришемо начела родне равноправности у реформе система одбране наших држава, рекао је министар Ђорђевић и додао да су постигнути резултати неспорно допринели већој ефикасности сектора безбедности на западном Балкану, што је и био основни циљ пројекта.

Он је потврдио да је, сагласно прокламованим циљевима, успешно реализована подршка институционализацији надлежних структура за родну равноправност и развоју њихових капацитета.

Министар одбране је подсетио и да је у нашој земљи недавно завршен процес јавних консултација о садржају новог Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених Нација – жене, мир и безбедност, који ће се спроводити до 2020. године, чијим се усвајањем Србија сврстала у ред држава које уважавају значај равноправног учествовања мушкараца и жена у превенцији и решавању конфликата и промовисања културе трајног и одрживог мира, у циљу достизања стандарда родне равноправности.

Асистенткиња генералног секретара Уједињених Нација и директорка регионалног Бироа УНДП за Европу, Чихан Султаноглу, захвалила је министру одбране на подршци у организацији скупа а делегацијама партнерских земаља честитала на постигнутим резултатима у пројекту подршке родној равноправности у оружаним снагама.

– Сарадња је покретач развоја и услов размене знања у области родне равноправности, институције сектора безбедности имају задатак да репрезентативно одражавају друштво коме служе, а то није могуће без већег учешћа жена у сектору безбедности, рекла је Султаноглу и подсетила да свест о родном питању мора бити инкорпорирана у све сфере сектора безбедности.

Говорећи о практичним аспектима пројекта, она је истакла да жене у војсци не желе да се од њих мање очекује, те да задаци у том систему треба да се делегирају према способностима а не према полу. Висока гошће се заложила за даљи рад на овом пољу, како би резултати, како је истакла, веома успешног пројекта, били одрживи и имплементирани у свакодневну праксу.

На отварању конференције, о искуствима и значају доследне имплементације принципа родне равноправност у сектору безбедности, говорили су и министарка одбране Босне и Херцеговине Марина Тендеш, саветница у Министарству одбране Македоније Марија Рашковска, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, као и специјална представница генералног секретара НАТО, за примену Резолуције 1325, Маријета Шурман.
 
Уочи отварања конференције, која је рад наставила на панелима, министар одбране Зоран Ђорђевић имао је билатерални сусрет са Чихан Султаноглу, током кога су високи званичници разменили мишљења о интеграцији начела родне равноправност и у реформу система одбране у Србији.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.06.2016
Обраћање министра Ђорђевића
15.06.2016
Конференција