Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2016.

Završna konferencija projekta rodne ravnopravnosti u sistemu bezbednosti



U beogradskom hotelu „Radison blu“ danas se održava završna konferencija projekta „Jačanje regionalne saradnje u oblasti uvođenja rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu“, u kome, pod okriljem ~UNDP/SEESAC~, osim Srbije, učestvuju predstavnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i Makedonije.

Govoreći na otvaranju skupa, kome su osim zemalja učesnica projekta i organizatora, prisustvovali i predstavnici NATO, Saveta za regionalnu saradnju, diplomatskog kora i država donatora , ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da je projekat jedinstven i izuzetno uspešan primer regionalne saradnje, u okviru koga su zemlje partneri, učestvujući u zajedničkim aktivnostima i razmenjujući znanja i iskustva iz oblasti rodne ravnopravnosti, unapredili i dobrosusedske i prijateljske odnose, što je posebna vrednost.

– Cilj ovog skupa zapravo i jeste da sumiramo rezultate postignute zajedničkim naporima, kao i izazove s kojima smo se suočavali u nastojanjima da integrišemo načela rodne ravnopravnosti u reforme sistema odbrane naših država, rekao je ministar Đorđević i dodao da su postignuti rezultati nesporno doprineli većoj efikasnosti sektora bezbednosti na zapadnom Balkanu, što je i bio osnovni cilj projekta.

On je potvrdio da je, saglasno proklamovanim ciljevima, uspešno realizovana podrška institucionalizaciji nadležnih struktura za rodnu ravnopravnost i razvoju njihovih kapaciteta.

Ministar odbrane je podsetio i da je u našoj zemlji nedavno završen proces javnih konsultacija o sadržaju novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija – žene, mir i bezbednost, koji će se sprovoditi do 2020. godine, čijim se usvajanjem Srbija svrstala u red država koje uvažavaju značaj ravnopravnog učestvovanja muškaraca i žena u prevenciji i rešavanju konflikata i promovisanja kulture trajnog i održivog mira, u cilju dostizanja standarda rodne ravnopravnosti.

Asistentkinja generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija i direktorka regionalnog Biroa UNDP za Evropu, Čihan Sultanoglu, zahvalila je ministru odbrane na podršci u organizaciji skupa a delegacijama partnerskih zemalja čestitala na postignutim rezultatima u projektu podrške rodnoj ravnopravnosti u oružanim snagama.

– Saradnja je pokretač razvoja i uslov razmene znanja u oblasti rodne ravnopravnosti, institucije sektora bezbednosti imaju zadatak da reprezentativno odražavaju društvo kome služe, a to nije moguće bez većeg učešća žena u sektoru bezbednosti, rekla je Sultanoglu i podsetila da svest o rodnom pitanju mora biti inkorporirana u sve sfere sektora bezbednosti.

Govoreći o praktičnim aspektima projekta, ona je istakla da žene u vojsci ne žele da se od njih manje očekuje, te da zadaci u tom sistemu treba da se delegiraju prema sposobnostima a ne prema polu. Visoka gošće se založila za dalji rad na ovom polju, kako bi rezultati, kako je istakla, veoma uspešnog projekta, bili održivi i implementirani u svakodnevnu praksu.

Na otvaranju konferencije, o iskustvima i značaju dosledne implementacije principa rodne ravnopravnost u sektoru bezbednosti, govorili su i ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Tendeš, savetnica u Ministarstvu odbrane Makedonije Marija Raškovska, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kao i specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO, za primenu Rezolucije 1325, Marijeta Šurman.

Uoči otvaranja konferencije, koja je rad nastavila na panelima, ministar odbrane Zoran Đorđević imao je bilateralni susret sa Čihan Sultanoglu, tokom koga su visoki zvaničnici razmenili mišljenja o integraciji načela rodne ravnopravnost i u reformu sistema odbrane u Srbiji.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.06.2016
Обраћање министра Ђорђевића
15.06.2016
Конференција