Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2016.

Генерал Драганић на састанку заменика начелника генералштабова земаља Југоисточне Европе



Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић учествовао је на састанку заменика начелника генералштабова земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе ~(SEDM) ~одржаном данас у Сарајеву.

На састанку, на коме су учествовале делегације 13 земаља-чланица иницијативе ~SEDM~ (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Грузија, Италија, Македонија, Румунија, Турска, Словенија, Србија, Хрватска и Црна Гора) и делегације међународних организацијa, заједнички је оцењено да је регионална војна сарадња од великог значаја за безбедност и стабилност у региону и да се координисани напори морају одржавати како би се одговорило на заједничке претње безбедности.

Генерал Драганић је у свом обраћању истакао значај регионалне сарадње и информисао учеснике састанка о ангажовању Војске Србије на међународним вежбама и учешћу у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније. Он је такође истакао опредељење Републике Србије за учешће у борбеној групи Европске уније „Хелброк“, коју предводи Република Грчка.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је на састанку министара одбране у Тирани, у марту 1996. године, а Република Србија постала је чланица у октобру 2009. године. Основни циљ ~SEDM~ је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.