Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2016.

General Draganić na sastanku zamenika načelnika generalštabova zemalja Jugoistočne Evrope



Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić učestvovao je na sastanku zamenika načelnika generalštabova zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope ~(SEDM) ~održanom danas u Sarajevu.

Na sastanku, na kome su učestvovale delegacije 13 zemalja-članica inicijative ~SEDM~ (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Gruzija, Italija, Makedonija, Rumunija, Turska, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora) i delegacije međunarodnih organizacija, zajednički je ocenjeno da je regionalna vojna saradnja od velikog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu i da se koordinisani napori moraju održavati kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje bezbednosti.

General Draganić je u svom obraćanju istakao značaj regionalne saradnje i informisao učesnike sastanka o angažovanju Vojske Srbije na međunarodnim vežbama i učešću u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije. On je takođe istakao opredeljenje Republike Srbije za učešće u borbenoj grupi Evropske unije „Helbrok“, koju predvodi Republika Grčka.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je na sastanku ministara odbrane u Tirani, u martu 1996. godine, a Republika Srbija postala je članica u oktobru 2009. godine. Osnovni cilj ~SEDM~ je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.