Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2016.

Министар одбране у „Застава оружју“



Министар одбране у „Застава оружју“ Министар одбране Зоран Ђорђевић, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе генерал-мајор Бојан Зрнић посетили су, са представницима СДПР-а, Привредно друштво „Застава оружје“ у Крагујевцу. С пословодством и представницима репрезентативних синдиката те значајне фабрике наменске индустрије, они су разговарали о актуелним проблемима и могућностима за њихово превазилажење као и о унапређењу рада фабрике.

Министар Ђорђевић је нагласио жељу Министарства одбране и Владе Републике Србије да се пословање фабрике, које је до сада било испод њених могућности, у наредном периоду подигне на виши ниво.

- Желимо да крагујевачка „Застава оружје“ поново буде једна од окосница одбрамбене индустрије Србије. Договорили смо да у Министар одбране у „Застава оружју“ наредном периоду решимо конверзију дугова, дефинишемо план инвестиција, посебно до краја године, обезбедимо запошљавање нових радника и решавање статуса запослених којима до сада није уплаћивано пензионо и социјално осигурање. Осим тога, разговарали смо о унапређењу заштите на раду, што остаје једна од најбитнијих ствари. Такође смо предвидели да Министарство одбране и Влада Србије помогну да се дугови који постоје према „Застави оружју“ уплате и да се тај новац стави у функцију развоја фабрике, рекао је министар одбране Зоран Ђорђевић после састанка с пословодством „Заставе“.

Истичући да су министра одбране и представнике Војске Србије информисали о тешкоћама с којима се фабрика суочавала у протеклој години и плану пословања за ову и следећу годину, генерални директор Привредног друштва „Застава оружје“ Милојко Брзаковић је рекао:

Министар одбране у „Застава оружју“ - Прошле године смо раздужили кредите и дугове у износу од преко четири милиона евра, инвестирали смо 1,3 милиона евра у нову опрему, редовно смо измиривали и плаћали порезе и доприносе и остварили добит из пословања од 293 милиона динара. У овом тренутку вредност уговора преосталих за реализацију износи око 70 милиона долара. Имајући у виду наследство које нас је оптерећивало из претходног периода, то су добри резултати. Ипак, да бисмо могли да конкуришемо на светском тржишту потребне су нам инвестиције које повећавају продукцију, смањују трошкове производње, стварају боље услове за рад и стабилност која даје боље финансијске ефекте. Планирали смо за ову годину инвестиције у вредности од пет милиона евра, од којих смо већ инвестирали скоро три милиона, за даље очекујемо помоћ државе и владе, рекао је генерални директор „Застава оружја“ Милојко Брзаковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА