Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.06.2016.

Ministar odbrane u „Zastava oružju“



Ministar odbrane u „Zastava oružju“ Ministar odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse general-major Bojan Zrnić posetili su, sa predstavnicima SDPR-a, Privredno društvo „Zastava oružje“ u Kragujevcu. S poslovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata te značajne fabrike namenske industrije, oni su razgovarali o aktuelnim problemima i mogućnostima za njihovo prevazilaženje kao i o unapređenju rada fabrike.

Ministar Đorđević je naglasio želju Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije da se poslovanje fabrike, koje je do sada bilo ispod njenih mogućnosti, u narednom periodu podigne na viši nivo.

- Želimo da kragujevačka „Zastava oružje“ ponovo bude jedna od okosnica odbrambene industrije Srbije. Dogovorili smo da u Ministar odbrane u „Zastava oružju“ narednom periodu rešimo konverziju dugova, definišemo plan investicija, posebno do kraja godine, obezbedimo zapošljavanje novih radnika i rešavanje statusa zaposlenih kojima do sada nije uplaćivano penziono i socijalno osiguranje. Osim toga, razgovarali smo o unapređenju zaštite na radu, što ostaje jedna od najbitnijih stvari. Takođe smo predvideli da Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije pomognu da se dugovi koji postoje prema „Zastavi oružju“ uplate i da se taj novac stavi u funkciju razvoja fabrike, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević posle sastanka s poslovodstvom „Zastave“.

Ističući da su ministra odbrane i predstavnike Vojske Srbije informisali o teškoćama s kojima se fabrika suočavala u protekloj godini i planu poslovanja za ovu i sledeću godinu, generalni direktor Privrednog društva „Zastava oružje“ Milojko Brzaković je rekao:

Ministar odbrane u „Zastava oružju“ - Prošle godine smo razdužili kredite i dugove u iznosu od preko četiri miliona evra, investirali smo 1,3 miliona evra u novu opremu, redovno smo izmirivali i plaćali poreze i doprinose i ostvarili dobit iz poslovanja od 293 miliona dinara. U ovom trenutku vrednost ugovora preostalih za realizaciju iznosi oko 70 miliona dolara. Imajući u vidu nasledstvo koje nas je opterećivalo iz prethodnog perioda, to su dobri rezultati. Ipak, da bismo mogli da konkurišemo na svetskom tržištu potrebne su nam investicije koje povećavaju produkciju, smanjuju troškove proizvodnje, stvaraju bolje uslove za rad i stabilnost koja daje bolje finansijske efekte. Planirali smo za ovu godinu investicije u vrednosti od pet miliona evra, od kojih smo već investirali skoro tri miliona, za dalje očekujemo pomoć države i vlade, rekao je generalni direktor „Zastava oružja“ Milojko Brzaković.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA