Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2016.

Вежба на војном комплексу „Равњак“ код Крушевца



Министар одбране Зоран Ђорђевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас вежби на војном комплексу „Равњак“ код Крушевца, на којој су припадници Војске Србије, МУП-а Србије, Министарства здравља Републике Србије и Црвеног крста Србије приказали један од модела заједничког деловања.

Министар одбране Зоран Ђорђевић истакао је да је ова вежба једна у низу у оквиру командно-тактичке вежбе „Морава 2016“ и да приказује садејство Војске Србије, цивилних, владиних и међународних организација на уклањању последица од акцидентних ситуација.

- Захваљујем се свим учесницима који су показали оспособљеност и стручност да се изборе са терористичким претњама. Тероризма, на нашу срећу, у Србији нема, али ви сте потврдили да сте спремни да одговорите уколико до тога дође. Учесници вежбе из Министарства одбране, МУП-а, Министарства здравља и Црвеног крста су показали да заједно и тимским радом могу да се изборе са тероризмом. Целокупне активности на вежби „Морава 2016“ реализоване су на високом нивоу, а наредних година ће се овакви видови припреме, обуке и провере наставити, нагласио је Ђорђевић.

Вежбу по теми „Помоћ цивилним органима власти на отклањању последица хемијског акцидента“ реализовали су на полигону „Равњак“ припадници Центра АБХО за обуку Команде за обуку, 246.батаљона АБХО Копнене војске, националног центра за контролу тровања ВМА, Специјалне антитерористичке јединице, Националног криминалистичко-техничког центра и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Опште болнице из Крушевца и Црвеног крста.

На вежби је учествовало више од 250 људи и око шездесет ватрогасних, специјалних и моторних возила, а на њој су се могле видети активности у ситуацијама великог акцидента на војном комплексу „Равњак“, терористичких дејстава на хемијска индустријска постројења и терористиког напада у насељеном месту активирањем „прљаве бомбе“ са токсичним и радиоактивним материјалом.

Старешине и војници Центра за обуку АБХО и 246. батаљона АБХО су на делу показали да су у потпуности спремни за реаговање у извршавању задатака треће мисије, поготово у делу извиђања и деконтаминације зоне хаварије и терористичких напада и садејства са тимовима из МУП-а, Министарства здравља и Црвеног крста.

И остале команде и јединице Војске Србије наставиле су да на полигонима и вежбалиштима решавају задатке по сценарију вежбе „Морава 2016“.

Припадници Првог складишног батаљона приказали су данас код Краљева, у оквиру вежбе кључних елемената јединице и на основу задатака добијених по сценарију командно-тактичке вежбе "Морава 2016", функционисање пољског складишта убојних средстава.

Приказу су присуствовали командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић, представници команди оперативних састава Војске Србије, а у оквиру наставно-стручне посете вежбу су посматрали и најмлађи припадници Базе.

На полигону „Орешац“ припадници Специјалне бригаде заједно са Жандармеријом припремају се за реализацију вежбе на тему „Противтерористичка операција“.

У реону Бачке Тополе припадници Прве бригаде копнене војске наставили су са тактичким увежбавањима на извођењу напада на ваздушни десант, док је Речна флотила извршила извиђање пловног пута Тиса – Дунав – Велика Морава. Инжињерци Друге бригаде ангажовани су на поправци пута у селу Мишевићи, а део јединица Гарде, који је већ неколико дана на покретном логоровању, данас је на полигонима „Пескови“ и „Десићи“ реализовао одељенске тактичке вежбе с бојевим гађањем.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА