Министарство одбране Републике Србије
 
02.06.2016.

Двострана тактичка вежба „Извођење нападне операције“ на ПештеруПредседник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, присуствовали су двостраној тактичкој вежби са темом „Извођење нападне операције“ која је, данас, у оквиру командно-тактичке вежбе „Морава 2016“, реализована на привременом полигону „Пештер“.

У извођењу вежбе, чији је циљ провера способности команди за планирање и командовање у операцијама и провера обучености снага за брзо реаговање, уз припаднике Четврте бригаде Копнене војске учествовао је и део припадника Друге бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Специјалне бригаде, 98. и 204. ваздухопловне бригаде.

Оцењујући вежбу успешно изведеном, председник Николић је истакао да је већ скоро двадесет дана целокупан Генералштаб на терену, као и све команде, што сведочи да је војска спремна да ради редовно припремајући се за све три своје мисије.

- Ви сте данас видели једну веома занимљиву вежбу која је показала како у садејству, више родова војске могу да се одбране, у овом случају, од терористичке групе - нагласио је председник Николић подсећајући да припадници војске увежбавају и сценарија помоћи становништва у случају елементарних непогода и природних катастрофа, а овакве вежбе, нагласио је, прилика су да се научено провери на терену.

Обраћајући се постројеним учесницима вежбе, председник Николић је поручио да је као човек и грађанин Србије поносан на оно што су данас припадници Војске Србије извели, јер су здружено и под јединственом командом, апсолутно перфектно обавили задатак који није био нимало лак.

- Ја имам много поверења у нашу Војску, а мислим да би ова вежба, снимљена и приказивана, грађанима Србије унела много више сигурности и осећај да смо потпуно безбедни са вама – нагласио је врховни командант Војске Србије оценивши вежбу оценом „врло добро“.

Према речима генерала Диковића, у претходнима данима, током извођења вежбе „Морава 2016“, јединице Војске Србије показале завидну оспособљеност за извршавање задатака.

На данашњем увежбавању, којим је руководио пуковник Зоран Насковић, коришћени су тенкови, борбена возила пешадије, хаубице, минобацачи, самоходна лансирна оруђа, авиони, хеликоптери, беспилотна летелица, као и друго наоружање које користе пешадијске јединице.

У оквиру данашњих активности на полигону „Пештер“, министар одбране Зоран Ђорђевић одржао је седницу колегијума.

Припадници Речне флотиле данас су на полигону „Тараш“ на Тиси реализовали други део вежбе „Плави делфин 2016“.

Са речних миноловаца, патролних и десантно-јуришних чамаца извршена су захтевна контролно-тренажна и ваздушно-испитна гађања циљева у ваздушном простору противавионским двадесетмилиметарским топовима.

Нишанџије топовску ватру отварају по уласку циља – теглеће мете коју брзином од 400 километара на час вуче авион „супер галеб“ Н-62Т на висини од 500 метара – у сектор дејства и то прво прамчаним по боку, а потом и крменим бродским топовима.

Jединице 126. бригаде ВОЈИН непрекидно прате ситуацију у ваздушном простору и наводе авијацију, а ракетне јединице су фиктивно дејствовале по ваздухопловима након уласка у зону дејства.

У оквиру треће мисије Војске Србије инжињеријске јединице Друге бригаде копнене војске поправљају путеве у селу Мишевићи код Нове Вароши. Са тактичким увежбавањима ван мирнодопских локација наставиле су и јединице Прве и Треће бригаде копнене војске, Специјалне бригаде и Гарде, као и одељења за интервенцију Команде за обуку.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА