Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2016.

Импресивни резултати резервног састава на обуци и гађању



Резервни припадници механизованог батаљона Бачке бригаде реализовали су на аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ комбиновано гађање циљева из спрегнутог митраљеза и топа 20 милиметара на борбеном возилу пешадије БВП М-80.

Оцењујући постигнуте резултате, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић истакао је велики значај вежбе и гађања не само за професионалне припаднике Војске Србије, већ и за припаднике резервних јединица, који веома дуго нису реализовали сличну активност.

- После неколико дана које су резервисти провели у касарнама, на реализацији интензивне обуке, можемо рећи да смо у Команди за обуку задовољни њиховим залагањем. Иако су сви они својевремено одслужили војни рок, прошло је доста времена од кад су носили униформу. И поред тога били су веома успешни на гађању личним аутоматским наоружањем, подсетили су се на гађање тромблоном, минобацачем и фаготом.


Генерал Радивојевић је нагласио значај резервног састава Војске Србије и истакао:

- Успели смо да само годину дана од формирања тих резервних састава реализујемо овако значајну активност, да проверимо њихову обученост у извршавању гађања, најсложенијег дела обуке— рекао је генерал Радивојевић.

Командант механизованог батаљона Бачке бригаде мајор Дејан Столић рекао је да су резервисти механизоване чете, који су реализовали одељенско бојево гађање, доказали да су током краткотрајне интензивне обуке оспособљени за извршавање и тако сложеног задатка какво је комбиновано гађање на „редном броју 2“.

– Оно што нас је од почетка вежбе импресионирало јесте залагање свих припадника батаљона и њихова мотивисаност за реализацију и најсложенијих радњи. Ништа им није било тешко, врло брзо су се присетили свих тактичких радњи специфичних за најважније специјалности, попут нишанџија и возача БВП. Гађање пиштољем реализовано је за врлодобру оцену, а сличан успех постигнут је и током реализације других војничких активности, попут маскирања, стројеве обуке и тактичких радњи појединца, групе и тима — рекао је мајор Столић.

Резервисти Иштвановић Дамир, Рудински Младен, Ремеш Дамир и Садовић Кристијан углас наводе да им је учешће на вежби веома значајно искуство, а да је данашње гађање најбољи део обуке.

На Дунаву код Бегеча у току је обука резервног састава Другог понтонирског батаљона Речне флотиле. Током обуке, којом руководи командир понтонирске чете капетан Марко Радојчић реализују се теме индивидуалне и колективне специјалистичке обуке понтонирских специјалности – послужилаца понтона, ванбродских мотора и возача-послужилаца.

Иако су сви војници из резервног састава одслужили војни рок у понтонирским јединицама први пут налазе се на оваквом виду обуке и војне вежбе.

– Припадници резервног састава су млађе старосне доби, имају веома добро предзнање стечено приликом одслужења војног рока и изузетно су мотивисани за рад. То се види и како, готово рутински, на средини реке врше расклапање скеле носивости 80 тона на две, и обрнуто. Наша понтонирска јединица у потпуности може да рачуна на своје резервисте – каже капетан Радојчић.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА