Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2016.

Интензивне активности широм Србије на вежби „Морава 2016“Широм земље јединице Војске Србије изводе гађања, логоровања, обуку и припремне активности за дејства у оквиру командно-тактичке вежбе „Морава 2016“.

Јединице Прве бригаде копнене војске врше тактичка увежбавања у Бачкој Тополи, Сомбору и Сенти са тежиштем на оклопним јединицама, док јединице Речне флотиле на Тиси код Титела решавају задатке блиске заштите пловних јединица и противминског претраживања реке.

Припадници Специјалне бригаде реализују стационарна логоровања у Делиблатској пешчари и на Јасеновим водама код Ниша, током којих ће бити проверене оспособљеност команди за планирање и командовање у операцијама и готовост и обученост снага за хитно реаговање.

Маршем и премештањем на резервне ватрене и радарске положаје, јединице из састава 250. ракетне бригаде за ПВД и 126. бригаде ВОЈИН су заузеле распоред који им омогућава праћење ситуације у ваздушном и успешну противваздухопловну одбрану.

Јединице за подршку из састава 98. и 204. ваздухопловне бригаде су извршиле обезбеђење алтернативних аеродрома и спремне су за прихват хеликоптерских јединица које учествују на вежби.

Одељења за интервенцију Команде за обуку логорују на стрелишту „Кривул“ код Зајечара.

Почела је и обука резервног састава – на стрелишту „Орешац“ је реализовано гађање пешадијским наоружањем, а у Сомбору се изводи обука на борбеном возилу пешадије БВП М80А.

У одвојеним обиласцима начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић обишли су део јединица које учествују на вежби, стекли увид у њихово функционисање и рад на новим локацијама и дали задатке за наредни период.
photoФОТОГАЛЕРИЈА