Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2016.

Обележен Дан Гарде



Свечаним дефилеом и приказом дела технике у касарни „Дедиње“ припадници Гарде Војске Србије обележили су Дан јединице 6. мај. Свечаности су присуствовали председник Републике Томислав Николић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима Колегијума, представници верских заједница, организација и установа Министарства одбране и Војске Србије, локалних власти, борачких организација и бројне друге званице.

Честитајући припадницима Гарде Дан јединице и 186 година од оснивања Књажеве гарде – Гвардије, 1830. године у Пожаревцу, председник Србије Томислав Николић је, између осталог, рекао:

– Слика Србије и први утисак који о њој стиче сваки високи званичник из света који нам долази у госте су традиција, снага, Обележен Дан Гарде увежбаност, достојанство и војнички понос Гарде Војске Србије. Гарда Војске Србије у државном протоколу симбол је свих наших грађана, наше војске и државе, њено лице и част. Својим досадашњим радом и изузетним залагањем припадници Гарде Војске Србије заслужили су дивљење и поверење свих грађана наше земље. Јединствен стројеви корак, војничка дисциплина, увежбаност егзерцира, али и изванредно понашање – војничко и људско изван парада и касарни – одушевљавају грађане широм света – где год се појаве наше гардисткиње и гардисти. На такву, елитну јединицу Војске Србије, можемо се ослонити с поносом, нагласио је председник Николић додајући да је Гарда од оснивања до данас чувала отаџбину, част државе и народа.

Обележен Дан Гарде – У складу са наменом, Гарда традиционално приређује највише државне почасти домаћим и страним званичницима, мењајући само своју величину и облик, оплемењујући своје редове гардисткињама, пратећи савремене поставке, унапређујући сваки постављени захтев. Гарда Војске Србије подиже стандарде обучености и креативности у светским размерама. То је чини елитном јединицом не само наше војске, већ једном од елитних јединица уопште. У данашњим условима и околностима, ова јединица извршава успешно све постављене задатке. Сусреће се са изазовима које доносе све три мисије Војске Србије, ослањајући се на своје часно наслеђе и поносно чувајући отаџбину, истакао је председник Николић.

Говорећи о сложености задатака које обављају припадници најелитније јединице Војске Србије, а о којима се ипак не зна све, председник Србије Томислав Николић је рекао да је Гарда између два своја празника, поред задатака сталног обезбеђења 18 објеката система одбране и логистичке подршке 118 ослоњених састава Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, остварила завидне резултате реализујући чак 238 војних почасти, 27 наступа Репрезентативног оркестра Гарде, два егзерцира, шест почасних артиљеријских паљби, превожење 162 стране војне делегације као и 226 активности у репрезентативним објектима.

– Посебно бих истакао учешће Гарде на војним парадама у Москви и Пекингу поводом 70. годишњице победе над фашизмом, Обележен Дан Гарде када смо поносно представили наше антифашистичко наслеђе и демонстрирали јединствени стројеви корак војника Србије. Са гардистима, као симболом свеколике Војске Србије, пре три недеље обележили смо комеморативним свечаностима стогодишњицу искрцавања српске војске и народа на Крф и Видо у пријатељској Грчкој. Припадници Гарде активно су укључени у изградњу мира у региону и свету. У мултинационалним операцијама под мандатом Уједињених нација у Либану и Централноафричкој Републици, тренутно се налази седам припадника Гарде, рекао је председник Николић, поручујући данашњим припадницима Гарде Војске Србије да поносно чувају одличја којима им се држава и народ захваљују за све што чине у њиховом представљању у земљи и свету.

О историјату Гарде Војске Србије и њеним данашњим задацима говорио је и командант те јединице генерал-мајор Миломир Тодоровић који је истакао да се у готово двовековном низу значајних догађаја и јубилеја у којима је Гарда имала своју значајну улогу, јасно и недвосмислено истиче да она даје изузетно велики допринос да Војска Србије остане институција којој се највише верује.

Обележен Дан Гарде – Гарда је учесник и сведок стварања часне историје српске војске, а њено име наш морални ослонац и подстицај за високе и захтевне, али и оствариве циљеве. То је једини пут да у данашњим временима пуним изазова и изненађења најстарија јединица Војске Србије буде дорасла најсавременијим задацима. Давно је речено да из наше Војне академије излазе официри који могу бити понос војске сваке државе. Од њих, Гарда у своје редове бира само оне најбоље, официре који имају јасне и високе циљеве и захтеве. Имајући пред собом снажну моралну и материјалну потпору, уверени смо да је наше друштво данас свесно да Гарда, као репрезент Војске и државе, важан чинилац очувања Србије, њеног територијалног интегритета и суверенитета и стабилног и просперитетног развоја, истакао је командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић.

У другом делу свечаности окупљенима се представио и Репрезентативни оркестар Гарде, који ту јединицу и Војску Србије представља на многобројним музичким гостовањима, широм Европе. Наследник „Књажевско-сербске банде“ из времена Гвардије, данашњи Репрезентативни оркестар с поносом наставља традицију одавања војних почасти и самосталних наступа на војним музичким свечаностима.

На крају свечаности саопштене су наредбе о награђеним и похваљеним припадницима Гарде, а затим су јединице извеле свечане дефиле у којем су, постројене у подешелоне, приказале део оспособљености и репрезентативних моторних возила којима располажу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА