Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2016.

Припреме за прославу Дана Војске Србије и Дана победе



Припреме за прославу Дана Војске СрбијеУвежбавање и провера припремљености јединица Војске Србије за свечаност поводом прославе Дана Војске Србије и Дана победе, која ће бити одржана 9. маја у Зрењанину, одржана је данас на Тргу слободе у том граду.

Припремним радњама командовао је начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Војин Ч. Јондић, који је командант свечаности. Он је стотинама постројених припадника Министарства одбране и Војске Србије рекао да „вежбати и увежбати није исто“.

- Наш задатак је да 5, 6, 7 и 9. маја демонстрирамо нашу спремност, способност и Припреме за прославу Дана Војске Србијечврстину и да присутнима покажемо шта је Војска Србије. То је тежак задатак. За оно што радимо потребни су нам концентрација, размишљање, упорност и стрпљење – четири особине које красе српског војника, нагласио је генерал Јондић.

Према речима команданта Прве бригаде Војске Србије бригадног генерала Жељка Петровића, данас су почеле завршне припреме за прославу.

- Сви припадници Министарства одбране и Војске Србије, који су размештени у рејону Новог Сада, Зрењанина, Панчева и Београда, отпочели су припреме с тежиштем на увежбавању стројевих радњи за дефиле пешадијског ешелона. Нема сумње да ће све бити спремно за прославу у понедељак, рекао је генерал Петровић који је заменик команданта свечаности и командант пешадијског подешелона.

Припреме за прославу Дана Војске СрбијеУ свечаности на зрењанинском тргу, у понедељак, учествоваће више од 1300 припадника Министарства одбране и Војске Србије, као и више од 40 средстава наоружања и војне опреме. У статичном делу свечаности биће приказано модернизовано наоружање и војна опрема, а поједина средства биће приказана први пут у јавности. Новитет ове године је и то што ће први пут у пешадијском дефилеу учествовати и подешелон војника на добровољном служењу војног рока са оружјем.

У главном делу свечаности биће приказан део способности Војске Србије када ће грађани бити у прилици да уживају у дефилеу јединица, налетима авијације Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, представљању бродова Речне флотиле и приказу чувеног егзерцира Гарде.

Генерална проба свечаности биће одржана у суботу 7. маја 2016. године у 12 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА