Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.05.2016.

Pripreme za proslavu Dana Vojske Srbije i Dana pobede



Pripreme za proslavu Dana Vojske SrbijeUvežbavanje i provera pripremljenosti jedinica Vojske Srbije za svečanost povodom proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede, koja će biti održana 9. maja u Zrenjaninu, održana je danas na Trgu slobode u tom gradu.

Pripremnim radnjama komandovao je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Vojin Č. Jondić, koji je komandant svečanosti. On je stotinama postrojenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije rekao da „vežbati i uvežbati nije isto“.

- Naš zadatak je da 5, 6, 7 i 9. maja demonstriramo našu spremnost, sposobnost i Pripreme za proslavu Dana Vojske Srbiječvrstinu i da prisutnima pokažemo šta je Vojska Srbije. To je težak zadatak. Za ono što radimo potrebni su nam koncentracija, razmišljanje, upornost i strpljenje – četiri osobine koje krase srpskog vojnika, naglasio je general Jondić.

Prema rečima komandanta Prve brigade Vojske Srbije brigadnog generala Željka Petrovića, danas su počele završne pripreme za proslavu.

- Svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su razmešteni u rejonu Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Beograda, otpočeli su pripreme s težištem na uvežbavanju strojevih radnji za defile pešadijskog ešelona. Nema sumnje da će sve biti spremno za proslavu u ponedeljak, rekao je general Petrović koji je zamenik komandanta svečanosti i komandant pešadijskog podešelona.

Pripreme za proslavu Dana Vojske SrbijeU svečanosti na zrenjaninskom trgu, u ponedeljak, učestvovaće više od 1300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme. U statičnom delu svečanosti biće prikazano modernizovano naoružanje i vojna oprema, a pojedina sredstva biće prikazana prvi put u javnosti. Novitet ove godine je i to što će prvi put u pešadijskom defileu učestvovati i podešelon vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem.

U glavnom delu svečanosti biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije kada će građani biti u prilici da uživaju u defileu jedinica, naletima avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, predstavljanju brodova Rečne flotile i prikazu čuvenog egzercira Garde.

Generalna proba svečanosti biće održana u subotu 7. maja 2016. godine u 12 časova.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA