Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2016.

Ђорђевић и Бордјужа о међусобној сарадњи



На маргинама 5. Московске конференције о међународној безбедности, министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са генералним секретаром Организације сарадње о колективној безбедности (ОДКБ) Николајем Николајевичем Бордјужом.

Теме разговора Ђорђевића и Бордјужe биле су учешће у мировним операцијама и борба против тероризма, као и борба против трговине дрогом, која представља озбиљну претњу на глобалном нивоу.

Министар Ђорђевић истакао је да је Република Србија опредељена за војну неутралност, као и да са НАТО остварује сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир.

- Србија нема аспирација за пуноправним чланством у НАТО и то нам омогућава, као и Ђорђевић и Бордјужа о међусобној сарадњидржавама чланицама ОДКБ, да будемо активан чинилац регионалне и светске безбедности, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да је пуноправно чланство у Европској унији главни спољнополитички приоритет Србије, уз истовремене одличне односе са свим партнерима широм света. У том смислу, Србија се труди да развија добре партнерске односе и са чланицама ОДКБ, што се посебно односи на Руску Федерацију, Републику Белорусију и Републику Јерменију.

Посебно је наглашено да Србија води самосталну и независну спољну политику, уз поштовање сопствених националних интереса, као и да ће наставити да се руководи тим принципима, посебно у односу на актуелну мигрантску кризу.