Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2016.

Đorđević i Bordjuža o međusobnoj saradnji



Na marginama 5. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa generalnim sekretarom Organizacije saradnje o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Nikolajem Nikolajevičem Bordjužom.

Teme razgovora Đorđevića i Bordjuže bile su učešće u mirovnim operacijama i borba protiv terorizma, kao i borba protiv trgovine drogom, koja predstavlja ozbiljnu pretnju na globalnom nivou.

Ministar Đorđević istakao je da je Republika Srbija opredeljena za vojnu neutralnost, kao i da sa NATO ostvaruje saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir.

- Srbija nema aspiracija za punopravnim članstvom u NATO i to nam omogućava, kao i Đorđević i Bordjuža o međusobnoj saradnjidržavama članicama ODKB, da budemo aktivan činilac regionalne i svetske bezbednosti, rekao je Đorđević.

Đorđević je naglasio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, uz istovremene odlične odnose sa svim partnerima širom sveta. U tom smislu, Srbija se trudi da razvija dobre partnerske odnose i sa članicama ODKB, što se posebno odnosi na Rusku Federaciju, Republiku Belorusiju i Republiku Jermeniju.

Posebno je naglašeno da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, uz poštovanje sopstvenih nacionalnih interesa, kao i da će nastaviti da se rukovodi tim principima, posebno u odnosu na aktuelnu migrantsku krizu.