Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2016.

Обележавање 71. годишњице пробоја Сремског фронта



Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти данас је у спомен комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида обележена 71 година од пробоја Сремског фронта, а министар Александар Вулин поручио је да су само слободни народи срећни, успешни и развијени.

Вулин је окупљенима поручио да само слободан народ може да ствара добру и честиту државу, те да само слободни људи рађају слободне људе.

"Нема богатог и срећног роба, само слободни људи стварају слободне људе. Ово су овде потомци слободних људи - горостаса и нећемо никад бити од њих мањи", рекао је Вулин.

Он је навео да се пре 71 годину на том месту наш народ, Србија, уписала на страну победника.

"Пре 71 годину овде, под овим небом, на овом парчету земље, 13.000 најбољих, најлепших и најхрабријих положили су своје животе да бисмо ви и ја данас овде могли да стојимо, без страха и стида. Више од тога нико не може да учини, нити да да већи поклон", рекао је Вулин.

Како је навео, њихова жртва је толико велика да само њихови потомци могу да је учине малом.

"И зато кад слушамо како је дошло време да се историја мења, да се међу победнике упишу они који су били поражени, да се у слободу упишу они од којих је слобода изборена, онда знамо зашто смо данас овде и да нећемо дозволити да буде промењена ни овде ни нигде друго", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да не може на исто место и онај од кога је Београд ослобођен и ослободилац Београда, те да нема места за рехабилитацију Недића.

"Данас овде са нама стоје представници славних великих сила са којима смо извојевали победу. Хоћемо ли њима објашњавати да се заправо историја мења", рекао је Вулин.

Он је навео да често слушамо како се говори да је фашизам велико зло, да су стратишта велика и страшна, али да у таквим реченицама не може да стоји "али" јер је историја таква каква је била.

"Победници се знају, поражени се знају, жртве се знају и не могу се стављати заједно", рекао је Вулин.

Председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије Душан Чукић рекао је да је прошло седам деценија и још једна година, али да 175 дана из 1945. године, када је на сремској равници грмело и севало, ниједна генерација никад неће сметнути с ума.

Како је рекао, откуцавао је последњи трзај Другог светског рата, али Хитлерова фашистичка армада није истицала белу заставу, већ су сејали безнађе и продужавали агонију пред младом Народноослободилачком партизанском војском и незаустављивом Црвеном армијом.

Председник општине Шид Никола Васић захвалио се свима што су дошли на, како је рекао, свето место, на којем се годинама одаје помен и чува сећање на погинуле јунаке, додајући да је то једно од највећих ратишта у Другом светском рату.

"Навршила се 71 година од завршетка велике битке, која је вођена на овим просторима, једна од последњих пред слом највећег зла, 20. века фашизма и нацизма", рекао је Васић.

Он је додао да су у борбама на Сремском фронту учествовале јединице Народноослободилачке војске Југословенске, делови Црвене армије и Бугарске народне армије.

Обележавању је присуствовао и велики број грађана који су дошли из бивших југословенских република, са заставама Југославије, пионирским капама и марамама, мајицама са Титовим ликом...

Церемонији, поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали су учесници те велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада "Италија".

У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника.

Танјуг