Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2016.

Док је Србије и памћења треба обилазити места страдања



Дан Сећања НиколићПредседник Србије Томислав Николић одао је данас полагањем венаца пошту страдалима у нападу на болницу "Драгиша Мишовић" у Београду поручивши да, док је Србије и памћења, сва места страдања у бомбардовању треба обилазити.

- Док постоји Србије и памћења, оваква места страдања треба обилазити јер би нас недостатак памћења претворио у неки други народ и неке друге људе, рекао је Николић новинарима пошто је положио венац на спомен-обележје седморици војника и три пацијента те болнице који су погинули у бомбардовању 20. маја 1999. године.

Председник је истакао да се на данашњи дан труди да сваке године оде на друго место страдања јер, како је рекао, ни агресор није бирао кога ће да убија.

У бомбардовању болнице било је жртава на месту где се бори за живот и где није смела да падне бомба, приметио је Николић и додао:

- Сва места, а ово највише, су срамота једне цивилизације на крају 20. века, која се разрачунавала са једном политиком и руководством које јој није било по вољи.

У бомбардовању Србије удружиле су се многе државе да почине злочин, навео је Николић и закључио да зато то треба памтити.

Танјуг