Министарство одбране Републике Србије
 
21.03.2016.

Делегација Бундесвера у посети ВМА



Трочлана делегација санитетске службе Бундесвера, предвођена замеником начелника Централне болнице Бундесвера у Кобленцу пуковником др Кристофом Рубертом, посетила је Војномедицинску академију. Боравак немачке делегације организован је у оквиру вишедневне посете Управи за војно здравство Министарства одбране Републике Србије.

Теме састанка који је водио заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић односиле су се на наставак успешне међународне сарадње у области војног здравства. Гостима су презентовани нивои школовања и врсте едукација у оквиру ВМА и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду, као и капацитети и начин рада Националног центра за контролу тровања ВМА.

Једна од главних тема састанка била је могућност стручног усавршавања медицинског кадра у виду студијских боравака. Било је речи о размени стручњака из различитих грана медицине са циљем упознавања методологије рада и технолошких капацитета медицинских установа. Размена искустава санитетског особља две земље истакнута је и за унапређење вишегодишње сарадње у мултинационалним операцијама Европске уније.

Након састанка гости су имали прилику да обиђу клинике за анестезиологију и интензивну терапију и ургентну интерну медицину, Центар за хипербаричну медицину и Национални центар за контролу тровања ВМА.