Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2016.

Потписан План билатералне војне сарадње са Немачком



Потписан План билатералне војне сарадње са НемачкомПотписивањем, по први пут, Плана билатералне војне сарадње за 2016. годину заокружена је развијена сарадња у области одбране између Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Немачке. План су потписали начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Савезне Републике Немачке у Београду потпуковник Инго Гнојке.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је отвореност за успостављање сарадње у новим областима од обостраног интереса и посебно истакао војноекономску сарадњу у којој треба пронаћи простор за унапређење и стварање видљивијих резултата. Он је посебно истакао важност континуитета сусрета на највишем нивоу за потврду значаја и даљи развој сарадње, као и редовно одржавање штабних разговора и билатералних одбрамбених консултација, којима се конкретизују смернице и даљи правци сарадње.

Потпуковник Гнојке пренео је заинтересованост за наставак подршке Савезног министарства одбране Немачке у процесу европских интеграција Србије, кроз подршку у размени и трансферу знања и искустава у погледу активности из области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, пројеката ЕДА и концепта борбених група Европске уније.

Размена посматрача на војним вежбама, као и евентуалне заједничке вежбе, допринеће бољем професионалном упознавању припадника две војске и развоју оперативних способности оружаних снага. Заједничко ангажовање војних медицинара у мисији у Малију, које даје посебан квалитет сарадњи, оцењено је као веома успешно, обострано корисно и путоказ у ком правцу може ићи даље унапређење односа.