Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2016.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Nemačkom



Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa NemačkomPotpisivanjem, po prvi put, Plana bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu zaokružena je razvijena saradnja u oblasti odbrane između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Nemačke. Plan su potpisali načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Savezne Republike Nemačke u Beogradu potpukovnik Ingo Gnojke.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je otvorenost za uspostavljanje saradnje u novim oblastima od obostranog interesa i posebno istakao vojnoekonomsku saradnju u kojoj treba pronaći prostor za unapređenje i stvaranje vidljivijih rezultata. On je posebno istakao važnost kontinuiteta susreta na najvišem nivou za potvrdu značaja i dalji razvoj saradnje, kao i redovno održavanje štabnih razgovora i bilateralnih odbrambenih konsultacija, kojima se konkretizuju smernice i dalji pravci saradnje.

Potpukovnik Gnojke preneo je zainteresovanost za nastavak podrške Saveznog ministarstva odbrane Nemačke u procesu evropskih integracija Srbije, kroz podršku u razmeni i transferu znanja i iskustava u pogledu aktivnosti iz oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, projekata EDA i koncepta borbenih grupa Evropske unije.

Razmena posmatrača na vojnim vežbama, kao i eventualne zajedničke vežbe, doprineće boljem profesionalnom upoznavanju pripadnika dve vojske i razvoju operativnih sposobnosti oružanih snaga. Zajedničko angažovanje vojnih medicinara u misiji u Maliju, koje daje poseban kvalitet saradnji, ocenjeno je kao veoma uspešno, obostrano korisno i putokaz u kom pravcu može ići dalje unapređenje odnosa.