Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2016.

Војска Србије помаже у санирању последица поплава у Чачку



Војска Србије помаже у санирању последица поплава у ЧачкуЗаменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић обишао је данас, са заступником команданта 2. бригаде Копнене војске пуковником Жељком Кузмановићем, најугроженија подручја у Чачку и Лучанима и јединице ангажоване на санирању последица насталих изливањем Западне Мораве и локалних река.

Због обилних падавина претходних дана и изливања реке Чемернице у селу Коњевићи и околини, од 7. марта у Чачку су ангажовани припадници јединице 2. бригаде из Краљева, који и данас раде на подизању нивоа насипа и заштитних бедема. Истичући да су припадници Војске Србије већ неколико дана ангажовани на најкритичнијим местима у заштити локалног становништва и отклањању последица поплаве, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић је рекао да пружање помоћи стзановништву није обичан задатак.

Војска Србије помаже у санирању последица поплава у Чачку- За све нас ово је важан задатак, пре свега због ванредно тешке ситуације у којој се нашло становништво Западне Србије, али и других крајева наше земље. Војска ће учинити све што је потребно да се отклоне настале штете од поплава, осигурају бедеми и предупреде евентуалне теже последице. Јединице 2. бригаде Копнене војске, углавном из Краљева и Пожеге, ангажоване су на најкритичнијим местима у Чачку и Лучанима, али је Војска Србије присутна и на другим угроженим подручјима. Оно што нам је потребно јесу правовремени захтеви локалне самоуправе за наше даље ангажовање и сарадња свих субјеката ангажованих у овој ванредној ситуацији, рекао је генерал Драганић после обиласка места на којима припадници јединица 2. бригаде КоВ учествују у отклањању последица поплаве.

Оцењујући да припадници јединица Војске Србије из Краљева већ самим присуством на најугроженијим местима, а затим и радом на осигурању бедема, дају значајан допринос порасту оптимизма локалног становиштва, заступник команданта 2. бригаде пуковник Кузмановић је рекао:

Војска Србије помаже у санирању последица поплава у Чачку- Река Чемерница је почетком недеље изливањем нанела велику штету у селу Коњевићи и околини. Зато је од 7. марта на овом подручју ангажован део јединица 2. бригаде Копнене војске који непрекидно ради на отклањању трагичних последица. Напуњено је више од 50 000 џакова са песком и распоређено на бедеме у дужини од око два километра. Висина бедема тиме је подигнута за око 40 сантиметара, рекао је пуковник Кузмановић.

Припадници Војске Србије и данас су ангажовани у осталим местима која су погођена поплавама. Поред Чачка, они се налазе у Лучанима, Краљеву, Новом Пазару, Рашкој, Ариљу, Косјерићу, Крагујевцу и Бајиној Башти. Према захтеву Министарства унутрашњих послова, јутрос су додатне снаге Војске Србије упућене у Ниш, Пирот, Бор и Зајечар, где ће такође бити ангажоване и инжињеријске машине и моторна возила.

Припадници Војске Србије који се налазе у општинским кризним штабовима, заједно са колегама из других надлежних институција, непрекидно прате ситуацију на терену и координирају ангажовање војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА