Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.03.2016.

Vojska Srbije pomaže u saniranju posledica poplava u Čačku



Vojska Srbije pomaže u saniranju posledica poplava u ČačkuZamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić obišao je danas, sa zastupnikom komandanta 2. brigade Kopnene vojske pukovnikom Željkom Kuzmanovićem, najugroženija područja u Čačku i Lučanima i jedinice angažovane na saniranju posledica nastalih izlivanjem Zapadne Morave i lokalnih reka.

Zbog obilnih padavina prethodnih dana i izlivanja reke Čemernice u selu Konjevići i okolini, od 7. marta u Čačku su angažovani pripadnici jedinice 2. brigade iz Kraljeva, koji i danas rade na podizanju nivoa nasipa i zaštitnih bedema. Ističući da su pripadnici Vojske Srbije već nekoliko dana angažovani na najkritičnijim mestima u zaštiti lokalnog stanovništva i otklanjanju posledica poplave, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić je rekao da pružanje pomoći stzanovništvu nije običan zadatak.

Vojska Srbije pomaže u saniranju posledica poplava u Čačku- Za sve nas ovo je važan zadatak, pre svega zbog vanredno teške situacije u kojoj se našlo stanovništvo Zapadne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje. Vojska će učiniti sve što je potrebno da se otklone nastale štete od poplava, osiguraju bedemi i preduprede eventualne teže posledice. Jedinice 2. brigade Kopnene vojske, uglavnom iz Kraljeva i Požege, angažovane su na najkritičnijim mestima u Čačku i Lučanima, ali je Vojska Srbije prisutna i na drugim ugroženim područjima. Ono što nam je potrebno jesu pravovremeni zahtevi lokalne samouprave za naše dalje angažovanje i saradnja svih subjekata angažovanih u ovoj vanrednoj situaciji, rekao je general Draganić posle obilaska mesta na kojima pripadnici jedinica 2. brigade KoV učestvuju u otklanjanju posledica poplave.

Ocenjujući da pripadnici jedinica Vojske Srbije iz Kraljeva već samim prisustvom na najugroženijim mestima, a zatim i radom na osiguranju bedema, daju značajan doprinos porastu optimizma lokalnog stanovištva, zastupnik komandanta 2. brigade pukovnik Kuzmanović je rekao:

Vojska Srbije pomaže u saniranju posledica poplava u Čačku- Reka Čemernica je početkom nedelje izlivanjem nanela veliku štetu u selu Konjevići i okolini. Zato je od 7. marta na ovom području angažovan deo jedinica 2. brigade Kopnene vojske koji neprekidno radi na otklanjanju tragičnih posledica. Napunjeno je više od 50 000 džakova sa peskom i raspoređeno na bedeme u dužini od oko dva kilometra. Visina bedema time je podignuta za oko 40 santimetara, rekao je pukovnik Kuzmanović.

Pripadnici Vojske Srbije i danas su angažovani u ostalim mestima koja su pogođena poplavama. Pored Čačka, oni se nalaze u Lučanima, Kraljevu, Novom Pazaru, Raškoj, Arilju, Kosjeriću, Kragujevcu i Bajinoj Bašti. Prema zahtevu Ministarstva unutrašnjih poslova, jutros su dodatne snage Vojske Srbije upućene u Niš, Pirot, Bor i Zaječar, gde će takođe biti angažovane i inžinjerijske mašine i motorna vozila.

Pripadnici Vojske Srbije koji se nalaze u opštinskim kriznim štabovima, zajedno sa kolegama iz drugih nadležnih institucija, neprekidno prate situaciju na terenu i koordiniraju angažovanje vojske.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA