Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2016.

Припадници Војске Србије у свим угроженим општинама



Припадници Војске Србије од данас су ангажовани у свим општинама у којима је проглашена ванредна ситуација после поплава. На местима где је претходна два дана било најтеже, у Лучанима, Чачку, Краљеву, Горњем Милановцу, Пожеги, Бајиној Башти и Новом Пазару, појачане су екипе, које уз употребу инжењеријских машина и друге механизације раде на отклањању последица поплавног таласа.

Војска се, на препоруку Владе за ангажовање расположивих капацитета и на основу одлуке министра одбране Зорана Ђорђевића, од почетка укључила у пружање помоћи органима локалне самоуправе у поплављеним подручјима. Ангажовани су припадници Копнене војске, Команде за обуку и Ратног ваздухопловства и ПВО. Велики број ангажованих припадника стекао је искуство у оваквим ситуацијама, радећи даноноћно на сузбијању последица поплава 2014. године.

„Припадници Друге бригаде Копнене Војске распоређени су у више општина у западној Србији. Тамо где је најпотребније упутили смо и механизацију и инжињеријске машине. Највише радимо на изградњи нових и ојачању већ постојећих заштитних бедема дуж речних корита, а најважније је да пред новим поплавним таласима обезбедимо заштиту становништва”, изјавио је пуковник Мухарем Фазлић, начелник штаба Друге бригаде који је данас обишао припаднике војске у Лучанима и Чачку.

Ради се убрзано јер се мора рачунати на нове опасности од надолазећих вода. Становништво угрожених подручја живи у том страху и за њих је велико охрабрење и сигурност када су ту припадници Војске и МУП-а.

„Помоћ Војске Србије стигла је такорећи одмах. Нису нас ни овога пута заборавили и хвала им. Сместили смо их у нашој месној заједници и заједно радимо ево већ три дана. Не знамо шта носи нови дан, али знамо да војска остаје са нама“, каже Зоран Живанић из Чачка.

На терену са војницима је и Александар Ратковић са комшијама и заједно раде на ојачању речних водотокова у околини Чачка. „Присуство војске мотивише нас да се окупимо у што већем броју тамо где је најпотребније, да солидарно бранимо оно што смо мукотрпно стицали, а вода немилице односи“.

Припадници Војске Србије ангажовани су и у свим кризним штабовима који координирају активности. Планирано је да војска остане на терену све док то ситуација захтева, јер ће после поплава бити доста посла да се оштећени објекти и саобраћајнице врате у функцију.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА