Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2016.

Pripadnici Vojske Srbije u svim ugroženim opštinama



Pripadnici Vojske Srbije od danas su angažovani u svim opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija posle poplava. Na mestima gde je prethodna dva dana bilo najteže, u Lučanima, Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Bajinoj Bašti i Novom Pazaru, pojačane su ekipe, koje uz upotrebu inženjerijskih mašina i druge mehanizacije rade na otklanjanju posledica poplavnog talasa.

Vojska se, na preporuku Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta i na osnovu odluke ministra odbrane Zorana Đorđevića, od početka uključila u pružanje pomoći organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima. Angažovani su pripadnici Kopnene vojske, Komande za obuku i Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Veliki broj angažovanih pripadnika stekao je iskustvo u ovakvim situacijama, radeći danonoćno na suzbijanju posledica poplava 2014. godine.

„Pripadnici Druge brigade Kopnene Vojske raspoređeni su u više opština u zapadnoj Srbiji. Tamo gde je najpotrebnije uputili smo i mehanizaciju i inžinjerijske mašine. Najviše radimo na izgradnji novih i ojačanju već postojećih zaštitnih bedema duž rečnih korita, a najvažnije je da pred novim poplavnim talasima obezbedimo zaštitu stanovništva”, izjavio je pukovnik Muharem Fazlić, načelnik štaba Druge brigade koji je danas obišao pripadnike vojske u Lučanima i Čačku.

Radi se ubrzano jer se mora računati na nove opasnosti od nadolazećih voda. Stanovništvo ugroženih područja živi u tom strahu i za njih je veliko ohrabrenje i sigurnost kada su tu pripadnici Vojske i MUP-a.

„Pomoć Vojske Srbije stigla je takoreći odmah. Nisu nas ni ovoga puta zaboravili i hvala im. Smestili smo ih u našoj mesnoj zajednici i zajedno radimo evo već tri dana. Ne znamo šta nosi novi dan, ali znamo da vojska ostaje sa nama“, kaže Zoran Živanić iz Čačka.

Na terenu sa vojnicima je i Aleksandar Ratković sa komšijama i zajedno rade na ojačanju rečnih vodotokova u okolini Čačka. „Prisustvo vojske motiviše nas da se okupimo u što većem broju tamo gde je najpotrebnije, da solidarno branimo ono što smo mukotrpno sticali, a voda nemilice odnosi“.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su i u svim kriznim štabovima koji koordiniraju aktivnosti. Planirano je da vojska ostane na terenu sve dok to situacija zahteva, jer će posle poplava biti dosta posla da se oštećeni objekti i saobraćajnice vrate u funkciju.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA