Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2016.

Министар Ђорђевић разговарао са амбасадором ЧепуриномМинистар Ђорђевић разговарао са амбасадором Руске Федерације ЧепуриномМинистар одбране Зоран Ђорђевић сусрео се данас са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином и том приликом исказао захвалност руској страни због снажне подршке нашим спољно-политичким приоритетима.
 
Ђорђевић је нагласио да пуноправно чланство Србије у Европској унији представља наш стратешки циљ, али да ће Србија у сопственом интересу наставити да води самосталну спољну политику.
 
„Желимо да сарађујемо са државама и организацијама широм света, које за то искажу интерес, али искључиво на бази равноправне сарадње и међусобног поштовања и уважавања“ рекао је министар Ђорђевић истакавши задовољство што сви наши партнери то увиђају и поштују.
 
Министар је пренео саговорнику да Србија доследно спроводи политику војне неутралности и да наше активно учешће у Програму Партнерство за мир никако не представља аспирацију за пуноправним чланством наше земље у НАТО-у.
 
Министар Ђорђевић разговарао са амбасадором Руске Федерације ЧепуриномМинистар Ђорђевић је истакао да је Србија лидер у региону по учешћу у мировним операцијама УН и ЕУ, као и да ћемо у наредном периоду на достигнутом нивоу наставити да дајемо свој пуни допринос изградњи мира и стабилности широм света. Размотрене су актуелности у вези са мигрантском кризом и бројним регионалним и глобалним безбедносним изазовима.
 
Констатовано је да је сарадња у области одбране у сталном успону и да је достигла висок ниво општих и политичких односа две пријатељске земље, као и да је у наредном периоду потребно задржати континуитет посета високог нивоа. Такође, саговорници су се сагласили да је сарадња интензивирана и по квантитету и по квалитету, као и да ће тај тренд бити задржан и убудуће.  
 
Исказано је обострано задовољство због недавног заседања Српско-руске радне групе за војно-техничку сарадњу, као одличног показатеља да се односи интензивирају и у области војно-економске сарадње, што ће допринети да Војска Србије ускоро ојача своје одбрамбене капацитете.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА