Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2016.

Ministar Đorđević razgovarao sa ambasadorom ČepurinomMinistar Đorđević razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije ČepurinomMinistar odbrane Zoran Đorđević susreo se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i tom prilikom iskazao zahvalnost ruskoj strani zbog snažne podrške našim spoljno-političkim prioritetima.
 
Đorđević je naglasio da punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji predstavlja naš strateški cilj, ali da će Srbija u sopstvenom interesu nastaviti da vodi samostalnu spoljnu politiku.
 
„Želimo da sarađujemo sa državama i organizacijama širom sveta, koje za to iskažu interes, ali isključivo na bazi ravnopravne saradnje i međusobnog poštovanja i uvažavanja“ rekao je ministar Đorđević istakavši zadovoljstvo što svi naši partneri to uviđaju i poštuju.
 
Ministar je preneo sagovorniku da Srbija dosledno sprovodi politiku vojne neutralnosti i da naše aktivno učešće u Programu Partnerstvo za mir nikako ne predstavlja aspiraciju za punopravnim članstvom naše zemlje u NATO-u.
 
Ministar Đorđević razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije ČepurinomMinistar Đorđević je istakao da je Srbija lider u regionu po učešću u mirovnim operacijama UN i EU, kao i da ćemo u narednom periodu na dostignutom nivou nastaviti da dajemo svoj puni doprinos izgradnji mira i stabilnosti širom sveta. Razmotrene su aktuelnosti u vezi sa migrantskom krizom i brojnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima.
 
Konstatovano je da je saradnja u oblasti odbrane u stalnom usponu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje, kao i da je u narednom periodu potrebno zadržati kontinuitet poseta visokog nivoa. Takođe, sagovornici su se saglasili da je saradnja intenzivirana i po kvantitetu i po kvalitetu, kao i da će taj trend biti zadržan i ubuduće.  
 
Iskazano je obostrano zadovoljstvo zbog nedavnog zasedanja Srpsko-ruske radne grupe za vojno-tehničku saradnju, kao odličnog pokazatelja da se odnosi intenziviraju i u oblasti vojno-ekonomske saradnje, što će doprineti da Vojska Srbije uskoro ojača svoje odbrambene kapacitete.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA