Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2016.

Састанак са представницима организације Међународна транспарентност Велика Британија



У Дому Гарде на Топчидеру одржан је састанак представника организацијских јединица Министарства одбране и Војске Србије са представницима Програма „Одбрана и безбедност“ организације Међународна транспарентност Велика Британија ~(Transparency International United Kingdom)~ којем су присуствовали представници Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије, Агенције за борбу против корупције, Београдског центра за безбедносну политику, као и изасланик одбране Велике Британије у Србији пуковник Сајмон Фицгибон.
 
Циљ састанка била је анализа остварених резултата Министарства одбране и Војске Србије у области изградње интегритета и борбе против корупције у периоду од 2012. до 2015. године. У овом временском раздобљу систем одбране Републике Србије остварио је запажен напредак у нормативном уређењу којим се регулише сузбијање корупције, спровођењу усвојених норми у области изградње интегритета и повећању транспарентности рада. Захваљујући томе, у истраживању „Глобални антикорупцијски индекс система одбране“ ~(Government Defence Anti-Corruption Index),~ које спроводи организација Међународна транспарентност, систем одбране Републике Србије оцењен је знатно боље него 2012. године и сврстан у категорију државa„Ц“ (умерен ризик од корупције), односно, према до сада обрађеним подацима, налази се међу 34 најбоље рангиране државе у свету.
 
Посебно су анализиране области у којима је ризик од корупције у систему одбране Републике Србије оцењен као висок, као и мере којима би се могао постићи даљи напредак у наредним годинама. Размотрени су: надзор над буџетом и објављивање извора прихода, стратегија за управљање потребама у набавкама, транспарентност финансијских пакета набавки, значај јавне дебате и легитимитет рада институција сектора одбране, уговарање набавки у мултинационалним операцијама, стандарди за компаније које се надмећу за потписивање уговора са Министарством одбране, управљање “војним” комерцијалним пословима, ангажовање војних лица у допунским приватним пословима, образовање и обука у области борбе против корупције, као и унапређење квалитета кадра.
 
Начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране бригадни генерал Слободан Јоксимовић истакао је да Министарство одбране и Војска Србије, између осталог, теже достизању високог нивоа изграђености институција које ће бити признате на међународном нивоу. У складу с тим, изградња интегритета један је од партнерских циљева учешћа у Програму „Партнерство за мир“.