Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.03.2016.

Sastanak sa predstavnicima organizacije Međunarodna transparentnost Velika Britanija



U Domu Garde na Topčideru održan je sastanak predstavnika organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa predstavnicima Programa „Odbrana i bezbednost“ organizacije Međunarodna transparentnost Velika Britanija ~(Transparency International United Kingdom)~ kojem su prisustvovali predstavnici Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije, Agencije za borbu protiv korupcije, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kao i izaslanik odbrane Velike Britanije u Srbiji pukovnik Sajmon Ficgibon.
 
Cilj sastanka bila je analiza ostvarenih rezultata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u oblasti izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije u periodu od 2012. do 2015. godine. U ovom vremenskom razdoblju sistem odbrane Republike Srbije ostvario je zapažen napredak u normativnom uređenju kojim se reguliše suzbijanje korupcije, sprovođenju usvojenih normi u oblasti izgradnje integriteta i povećanju transparentnosti rada. Zahvaljujući tome, u istraživanju „Globalni antikorupcijski indeks sistema odbrane“ ~(Government Defence Anti-Corruption Index),~ koje sprovodi organizacija Međunarodna transparentnost, sistem odbrane Republike Srbije ocenjen je znatno bolje nego 2012. godine i svrstan u kategoriju država„C“ (umeren rizik od korupcije), odnosno, prema do sada obrađenim podacima, nalazi se među 34 najbolje rangirane države u svetu.
 
Posebno su analizirane oblasti u kojima je rizik od korupcije u sistemu odbrane Republike Srbije ocenjen kao visok, kao i mere kojima bi se mogao postići dalji napredak u narednim godinama. Razmotreni su: nadzor nad budžetom i objavljivanje izvora prihoda, strategija za upravljanje potrebama u nabavkama, transparentnost finansijskih paketa nabavki, značaj javne debate i legitimitet rada institucija sektora odbrane, ugovaranje nabavki u multinacionalnim operacijama, standardi za kompanije koje se nadmeću za potpisivanje ugovora sa Ministarstvom odbrane, upravljanje “vojnim” komercijalnim poslovima, angažovanje vojnih lica u dopunskim privatnim poslovima, obrazovanje i obuka u oblasti borbe protiv korupcije, kao i unapređenje kvaliteta kadra.
 
Načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane brigadni general Slobodan Joksimović istakao je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, između ostalog, teže dostizanju visokog nivoa izgrađenosti institucija koje će biti priznate na međunarodnom nivou. U skladu s tim, izgradnja integriteta jedan je od partnerskih ciljeva učešća u Programu „Partnerstvo za mir“.