Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2016.

Обележен Дан Медицинског факултета ВМА



Обележен Дан Медицинског факултета ВМАУ оквиру обележавања Дана ВМА, данас је на Војномедицинској академији пригодним скупом прослављен и Дан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду. Свечаном скупу присуствовали су проректори Универзитета одбране, наставници и кадети Медицинског факултета ВМА.
 
Заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић је у поздравном обраћању говорио о специфичностима лекарске професије и истакао да је зравље важно колико и наука, култура, образовање, али је ипак делом посебна категорија, јер не трпи одлагање.
 
- Све се може успорити или чак за тренутак и зауставити, осим болести, која често долази нагло и готово по правилу ненајављено - истакао је проф. др Динчић и потом говорио о  пацијентима, пожртвовању медицинског кадра, њиховом ентузијазму, али и о проблемима снабдевања лековима и санитетским покретним средствима.
 
Он је истакао да рад установе не почива само на ентузијазму запослених, него и на материјалној подршци јер, како је рекао, ни највећа знања нису довољна да уклоне и сузе границе између болести и здравља.
 
- Медицински радници су по опредељењу оптимисти, иначе како би радили овај тежак посао. Ија сам оптимиста јер верујем у реалну вредност ВМА, верујем у ВМА као национално добро, које по свом стратегијском значењу далеко превазилази и оквире и личне жеље било ког појединца – рекао је заменик начелника ВМА на скупу.
 
Обележен Дан Медицинског факултета ВМАО раду Медицинског факултета ВМА говорио је декан пуковник проф. др Небојша Јовић. Он је рекао да на Медицинском факултету ВМА данас студира 161 кадет, да је на специјалистичким студијама осам студената, а на докторским њих 23, док је на специјализацији 213. На другим облицима усавршавања је 30 њихових колега, из цивилних установа је 85, а страних студената је 30 (из Алжира, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Либије).

Пуковник проф. др Јовић истакао је да се тренутно реализују 33 научна пројекта, те да су у последње три године колеге са Медицинског факултета ВМА објавиле 83 научна рада у престижним медицинским часописима.
 
На скупу је начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА пуковник др Мирослав Броћић уручио 40 диплома специјализантима и супспецијализантима ВМАа представљено је и шест најбољих научних радова кадета Медицинског факултета ВМА и специјализаната ВМА, који су публиковани или представљени на научним скуповима током прошле године.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА