Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2016.

Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA



Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMAU okviru obeležavanja Dana VMA, danas je na Vojnomedicinskoj akademiji prigodnim skupom proslavljen i Dan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Svečanom skupu prisustvovali su prorektori Univerziteta odbrane, nastavnici i kadeti Medicinskog fakulteta VMA.
 
Zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić je u pozdravnom obraćanju govorio o specifičnostima lekarske profesije i istakao da je zravlje važno koliko i nauka, kultura, obrazovanje, ali je ipak delom posebna kategorija, jer ne trpi odlaganje.
 
- Sve se može usporiti ili čak za trenutak i zaustaviti, osim bolesti, koja često dolazi naglo i gotovo po pravilu nenajavljeno - istakao je prof. dr Dinčić i potom govorio o  pacijentima, požrtvovanju medicinskog kadra, njihovom entuzijazmu, ali i o problemima snabdevanja lekovima i sanitetskim pokretnim sredstvima.
 
On je istakao da rad ustanove ne počiva samo na entuzijazmu zaposlenih, nego i na materijalnoj podršci jer, kako je rekao, ni najveća znanja nisu dovoljna da uklone i suze granice između bolesti i zdravlja.
 
- Medicinski radnici su po opredeljenju optimisti, inače kako bi radili ovaj težak posao. Ija sam optimista jer verujem u realnu vrednost VMA, verujem u VMA kao nacionalno dobro, koje po svom strategijskom značenju daleko prevazilazi i okvire i lične želje bilo kog pojedinca – rekao je zamenik načelnika VMA na skupu.
 
Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMAO radu Medicinskog fakulteta VMA govorio je dekan pukovnik prof. dr Nebojša Jović. On je rekao da na Medicinskom fakultetu VMA danas studira 161 kadet, da je na specijalističkim studijama osam studenata, a na doktorskim njih 23, dok je na specijalizaciji 213. Na drugim oblicima usavršavanja je 30 njihovih kolega, iz civilnih ustanova je 85, a stranih studenata je 30 (iz Alžira, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Libije).

Pukovnik prof. dr Jović istakao je da se trenutno realizuju 33 naučna projekta, te da su u poslednje tri godine kolege sa Medicinskog fakulteta VMA objavile 83 naučna rada u prestižnim medicinskim časopisima.
 
Na skupu je načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik dr Miroslav Broćić uručio 40 diploma specijalizantima i supspecijalizantima VMAa predstavljeno je i šest najboljih naučnih radova kadeta Medicinskog fakulteta VMA i specijalizanata VMA, koji su publikovani ili predstavljeni na naučnim skupovima tokom prošle godine.
videoVIDEOGALERIJA