Министарство одбране Републике Србије
 
02.03.2016.

Преседавајући Војном комитету НАТО-а у посети Србији



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са председавајућим Војном комитету НАТО-а чешким генералом Петром Павелом.

Том приликом, генерал Диковић је истакао да је Република Србија војно неутрална земља, а да Министарство одбране и Војска Србије, као основни носилац система безбедности државе, професионално и дисциплиновано следе политику војне неутралности.

– Неутралност не значи затварање. Напротив! Она значи сарадњу са свима. Нама је једнако важна регионална сарадња са свим земљама у суседству, сарадња са Руском Федерацијом и са НАТО-ом, рекао је начелник Генералштаба додајући да је основа сарадње са НАТО-ом програм „Партнерство за мир“, кроз који Војска Србије јача сопствене одбрамбене способности и са партнерским земљама учествује у изградњи мира у свету.

Генерал Диковић је као кључне теме за предстојеће разговоре с генералом Павелом навео безбедносну ситуацију у региону и свету, сарадњу са снагама Кфора и даљу сарадњу кроз програм „Партнерство за мир“.

Према речима генерала Павела, последњих десет година односи Србије и НАТО-а се развијају набоље, те се кроз сарадњу и дијалог гради поуздано партнерство, које се најбоље огледа у потписивању Индивидуалног акционог плана партнерства.

Он је рекао да је сарадња видљива у борби против тероризма, сајбер одбрани, демократској контроли оружаних снага, помоћи у ванредним ситуацијама, заштити података, а подсетио је и да је НАТО покренуо Поверилачки фонд са Србијом који је фокусиран на уклањање вишкова муниције у Крагујевцу.

Генерал Павел је похвалио Војску Србије и њен допринос у мировним мисијама, нарочито у области медицинског збрињавања, нагласивши да НАТО изузетно цени учешће наше земље у очувању глобалне безбедности. Он је рекао да је стабилан и просперитетан Западни Балкан у заједничком интересу и да управо зато НАТО чврсто подржава процес интеграције Србије у Европску унију.

– НАТО у потпуности поштује српску политику војне неутралности, рекао је он истакавши да је то јасно видљиво у свим доменима сарадње Србије и НАТО-а и додао да НАТО има добру сарадњу са Шведском, Швајцарском и Аустријом, земљама које су такође војно неутралне.

У наставку посете председавајући Војном комитету НАТО-а састаће се са министром одбране Зораном Ђорђевићем, представницима Министарства спољних послова и Народне скупштине.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА