Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.03.2016.

Presedavajući Vojnom komitetu NATO-a u poseti Srbiji



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a češkim generalom Petrom Pavelom.

Tom prilikom, general Diković je istakao da je Republika Srbija vojno neutralna zemlja, a da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao osnovni nosilac sistema bezbednosti države, profesionalno i disciplinovano slede politiku vojne neutralnosti.

– Neutralnost ne znači zatvaranje. Naprotiv! Ona znači saradnju sa svima. Nama je jednako važna regionalna saradnja sa svim zemljama u susedstvu, saradnja sa Ruskom Federacijom i sa NATO-om, rekao je načelnik Generalštaba dodajući da je osnova saradnje sa NATO-om program „Partnerstvo za mir“, kroz koji Vojska Srbije jača sopstvene odbrambene sposobnosti i sa partnerskim zemljama učestvuje u izgradnji mira u svetu.

General Diković je kao ključne teme za predstojeće razgovore s generalom Pavelom naveo bezbednosnu situaciju u regionu i svetu, saradnju sa snagama Kfora i dalju saradnju kroz program „Partnerstvo za mir“.

Prema rečima generala Pavela, poslednjih deset godina odnosi Srbije i NATO-a se razvijaju nabolje, te se kroz saradnju i dijalog gradi pouzdano partnerstvo, koje se najbolje ogleda u potpisivanju Individualnog akcionog plana partnerstva.

On je rekao da je saradnja vidljiva u borbi protiv terorizma, sajber odbrani, demokratskoj kontroli oružanih snaga, pomoći u vanrednim situacijama, zaštiti podataka, a podsetio je i da je NATO pokrenuo Poverilački fond sa Srbijom koji je fokusiran na uklanjanje viškova municije u Kragujevcu.

General Pavel je pohvalio Vojsku Srbije i njen doprinos u mirovnim misijama, naročito u oblasti medicinskog zbrinjavanja, naglasivši da NATO izuzetno ceni učešće naše zemlje u očuvanju globalne bezbednosti. On je rekao da je stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan u zajedničkom interesu i da upravo zato NATO čvrsto podržava proces integracije Srbije u Evropsku uniju.

– NATO u potpunosti poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti, rekao je on istakavši da je to jasno vidljivo u svim domenima saradnje Srbije i NATO-a i dodao da NATO ima dobru saradnju sa Švedskom, Švajcarskom i Austrijom, zemljama koje su takođe vojno neutralne.

U nastavku posete predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a sastaće se sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Narodne skupštine.
videoVIDEOGALERIJA