Министарство одбране Републике Србије
 
29.02.2016.

Награда „Анђелка Милић“ др Јованки Шарановић




Награда „Анђелка Милић“ за феминистичко стваралаштво у области науке и културе, као и за подршку том стваралаштву и примену феминистичких идеја у различитим областима друштвеног живота уручене су први пут вечерас на Филозофском факултету у Београду.

Жири у саставу: др Марина Хугхсон, др Дубравка Ђурић и др Ивана Кроња, једногласно је одлучио да награду “Анђелка Милић” за увођење или подстицање пракси које значајно доприносе успостављању родне равноправности у организацијама, институцијама или у локалним заједницама уручи директорки Института за стратегијска истраживања Министарства одбране проф. др Јованки Шарановић.

Примајући награду, директорка Института за стратегијска истраживања истакла је да јој је велика част што је један од лаурата награде која носи име Анђелка Милић, жене која је померала границе у времену у коме је живела и радила и која је активизам једнако вредновала као и научни рад.

– Ово је награда која обавезује. Истински веровати у оно што радиш, да има смисла, помаже другима, да резултати остају као наслеђе генерацијама које долазе ме је покретало све ове године и давало енергију да корак по корак радим на имплементацији родне перспективе у систему одбране, рекла је др Шарановић нагласивши да јој је драго што су резултати видљиви и мерљиви и што их је неко препознао.

Она је истакла да је награда, која је признање институцији на чијем је челу али и лично признање, дошла у право време када су се сви услови за то стекли.

– Сазрела сам и ја и систем да примимо ово признање и да се са њим носимо у будућности. Добили смо награду не зато што смо савршени већ зато што смо се трудили да будемо изузетни у ономе што смо радили и што намеравамо да радимо на исти начин и у будућности, рекла је директорка Института и захвалила Министарству одбране што је креирало амбијент у коме је било задовољство радити на афирмацији и објективизацији РР у  складу са највишим европским и светским стандардима.

Награду, као знак сећања на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелка Милић (1942-2014), установила је Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ) Српског социолошког друштва, чија је прва председница била Анђелка, у жељи да препозна и означи вредности које су у друштвеном и интелектуалном животу Србије не само скрајнуте, већ и обесмишљене, изврнуте руглу и опасно угрожене.