Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2016.

Скијашка обука британских војника на Копаонику



У склопу билатералне војне сарадње Србије и Велике Британије, група официра и подофицира британске копнене војске ове недеље на Копаонику изводи обуку у скијању.

– То је први пут да колеге из Велике Британије скијашку обуку пролазе у Србији, за разлику од досадашње праксе да бораве у Швајцарској или Француској, каже пуковник Данијел Стојковић из Команде Копнене војске и додаје да је Војска Србије, ради обезбеђивања потпоре у реализацији обуке, ангажовала два инструктора који су уједно и домаћини колегама из Велике Британије.

– То је прилика да разменимо искуства у извођењу овакве врсте обуке, каже пуковник Стојковић.

Један од британских официра који бораве на Копаонику је и Никола Илић, рођен у Британији, чији је отац пореклом из Српске Крајине. Говорећи о утисцима с Копаоника, он истиче да су апсолутно задовољни условима за одвијање тренинга на снегом прекривеној планини.

– Сваке године наши официри и подофицири имају прилику да тренирају скијање, „кајакинг“ или друге спортове. Кад је реч о скијању, то смо досад обављали у Француској, Аустрији и Швајцарској, каже пуковник Илић, који годинама с породицом долази у Србију на скијање.

– Знам да су овде одлични услови за Војску Србије, па смо одлучили да ове године и наши официри из Генералштаба и Управе за телекомуникације и информатику Копнене војске, бораве на Копаонику ради тренинга. То је, морам признати, била моја идеја и драго ми је да је то још један пример добре сарадње Оружаних снага Велике Британије са Војском Србије, чији официри нам пружају неопходну помоћ и инструкције и предлажу најбоље руте за скијање, каже пуковник британске копнене војске Илић. Он додаје да су са собом повели и своје инструкторе, који обуку изводе у три нивоа – за почетнике, за оне који знају да скијају, док је трећи ниво „ски туринг“, посебна обука за спуштање и пењање на смучкама.

Госте из Велике Британије, њих 32, који су у нашу земљу стигли 20. фебруара а кући путују сутра, посетио је на обуци начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Илија Тодоров.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА